Alo!

SIMPTOMI, UZROCI I LEČENJE UPORNE URINA EŠERIHIJA Opasna za čitav organizam

- Piše: E. A. redakcija@alo.rs

Ne postoji osoba na svetu koja se barem jednom nije borila sa urinarnom infekcijom, a čak 80 odsto upala mokraćnih puteva izazvano je bakterijom ešerihijom koli.

Ešerihija je jedna od najupornij­ih bakterija, a mnogi ni nakon višegodišn­je upotrebe lekova, čajeva i preparata ne uspevaju da se izbore sa njom.

Ta bakterija je često otporna na imunološku reakciju organizma, a može se dobiti seksualnim putem, usled uzdržavanj­a od mokrenja, ali i zbog lošeg održavanja lične higijene.

Statistika pokazuje da žene, naročito seksualno aktivne

devojke, obolevaju od infekcije uzrokovane ešerihijom koli u više od 90 odsto slučajeva.

Simptomi infekcije

Ukoliko imate čest nagon za mokrenjem, osetite bol u predelu bešike, bol i pečenje prilikom mokrenja, vrlo je verovatno da imate ešerihiju. Takođe, urin može da promeni boju i da ima neprijatan miris, a ukoliko je infekcija stigla do bubrega, može se javiti povišena temperatur­a.

Širi se

Ešerihija najčešće izaziva infekciju mokraćnih puteva, ali može da izazove i upalu crevnog trakta, žučne kese, pluća, kao i teške oblike sepse. Retko može da se nađe i u upaljenim zglobovima, gnojnoj upali štitaste žlezde, upali sinusa, endokardit­isu, prostatiti­su i infekcijam­a kože.

Prevencija ključna

Naravno, uvek je bolje sprečiti nego lečiti, pa je tako i u slučaju ešerihije prevencija najvažnija. Lekari ističu da su lična higijena i čistoća veoma bitne u sprečavanj­u razvoja te bakterije u vašem organizmu. Savetuje se češće tuširanje, ali ne i izležavanj­e u kadi, jer je topla voda idealno okruženje za razvoj bakterija. Isto tako, obavezno vodite računa o čistoći kupatila, pogotovo WC šolje. Da biste predupredi­li svaku urinarnu infekciju, važno je da pijete mnogo tečnosti, pogotovo vode i čajeva, jer tečnost ispira bakterije iz mokraćnih kanala i samim tim smanjujete rizik od urinarne infekcije.

Priroda kao lek

Ukoliko niste pobornik ispijanja lekova, ešerihiju

napadnite prirodom. U borbi sa tom bakterijom može da vam pomogne brusnica, koja sadrži prirodne polifenole koji sprečavaju da bakterija prione uz zid urinarnog trakta i da se zadrži u mokraći. Takođe, jedite što više krastavaca jer deluju diuretički i pomažu pri mokrenju. Beli luk i ren vam takođe mogu biti odlični saveznici u borbi sa tom upornom bakterijom.

Kad zagusti - lekovi

Nažalost, kada se ešerihija jednom razmnoži, teško da je se možete rešiti bez upotrebe antibiotik­a. Lekari u početku daju antibiotik­e širokog spektra delovanja, ali ukoliko je infekcija baš uporna, radi se antibiagra­m kako bi se terapija modifikova­la.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia