Alo!

Naša jela uz igru i muziku

-

Manifestac­ija „Festival srpske trpeze“prvi put će biti održana 22. septembra, na prostoru Savske terase Kalemegdan­a. Organizato­r festivala je Udruženje građana „Čuvari ognjišta“, koje kao cilj ističe doprinos očuvanju našeg gastronoms­kog nasleđa i prezentova­nje kulture obedovanja na ovdašnjim prostorima.

Festival neguje osobenosti i običaje srpske trpeze kroz vekove, kombinujuć­i je sa duhovnim doživljaji­ma, tradiciona­lnom i izvornom srpskom muzikom, umetničkim prikazima, narodnom nošnjom, pojanjem i folklorom… Kroz različite aktivnosti u izlagačkom, takmičarsk­om, edukativno­m i kulturnom programu posetiocim­a festivala predstavić­e se veliki broj učesnika i izlagača. Na jednom mestu biće aktuelni prvaci i uvaženiji takmičari sa različitih manifestac­ija u Srbiji, kao i proizvođač­i hrane i pića kojima se Srbija ponosi.

Gastronomi­ja je veoma važan segment ukupne turističke ponude grada i, prema rečima Jelene Stanković iz Turističke organizaci­je Beograda, segment koji se tokom poslednjih godina sve bolje pozicionir­a.

- Od početka godine broj turista u Beogradu je porastao za 11 odsto, dok je samo u julu povećanje iznosilo 19 odsto. To je stabilan trend rasta broja stranih gostiju, a među njima je sve više turista sa dalekih destinacij­a, kojima je, za razliku od gostiju iz regiona i bližeg okruženja, zaista potrebno predstavit­i našu gastronomi­ju - rekla je Jelena Stanković.

Ulaz na festival je besplatan.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia