Alo!

Sokići ubijaju apetit!

-

Ukoliko je vaše dete izbirljivo kada je o hrani reč, ili uopšte ne voli da jede, sigurno vam nije lako. Nutricioni­sta Tobi Amidor, ekspert u ovoj oblasti, ima nekoliko dobrih saveta za pravilnu ishranu vašeg deteta.

1. Na silu

Ukoliko terate svoje dete da jede nešto što ne voli, razmislite ponovo o toj metodi. Ovakav način hranjenja može umoriti i vas i dete, čak mu možete zgaditi hranu, kompletan ritual i vreme kada se jede. Umesto toga, nemojte obraćati pažnju kada dete ne voli nešto da jede. Ako niste napravili pompu oko toga, sledeći put kada dete bude jelo isto to, neće se toliko buniti. Vremenom, počeće sasvim normalno da jede tu hranu.

2. Omiljena hrana

Mnogi roditelji upadnu u zamku spremanja isključivo detetove omiljene hrane, upravo iz straha da ono ne ostane gladno. Umesto toga spremite detetu jelo koje će sadržati barem jedan omiljeni sastojak. Ako vaše dete voli da jede samo pomfrit i meso, a zazire od povrća, vi mu spremite obrok sa jednim sastojkom koje voli i s jednim koje ne voli.

3. Sve iz tanjira

Roditelji uglavnom preteruju u doziranju i količini porcija. Praksa je da se servira po supena kašika u skladu sa detetovim godinama za svaku namirnicu. Na primer, dvogodišnj­em detetu sipajte po dve kašike pirinča, šargarepe i nekog mesa. Bitno je da je dete užinalo sat do dva pre glavnog obroka.

4. Ignorisanj­e

detetovog ukusa

Deca imaju mnogo istančanij­u paletu od odraslih (koja se vremenom gubi). Nešto što vama nije slano detetu je možda preslano i jako. Potrudite se da kuvate blažu hranu za svoje dete.

5. Odustajanj­e

Ne predajte se lako ako dete odbije hranu na prvu loptu. Prema istraživan­jima, detetu treba ponuditi oko 20 puta istu hranu, pre nego što je prihvati. Umesto što ćete odustati od spremanja određenog jela, pripremajt­e baš te namirnice i dozvolite mu da se igra njima.

6. Oprez sa sokovima

Preporuka je da dete pije oko pola čaše 100 posto ceđenog soka na dan. Veća količina od preporučen­e samo stvara naslage šećera, što utiče na odsustvo apetita kod deteta. Savet je da zamenite

 ??  ?? sokove vodom. Ako dete baš voli sok, onda ga razblažite vodom.
sokove vodom. Ako dete baš voli sok, onda ga razblažite vodom.
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia