Alo!

Jagnjetina, pesma I SVEČANO ODELO

- S. B.

Đurđevdan je najveći i najveselij­i praznik u Roma!

Običaji praznovanj­a razlikuju se od kraja do kraja, ali postoji nešto što svaka romska porodica na ovaj dan čini. Kapija mora da bude otvorena za goste, a u dvorištu svake kuće vrti se jagnje na žaru.

Prema verovanju, ovaj dan za

Rome predstavlj­a najavu lepših i toplijih dana. Tradiciona­lno, Đurđevdan se slavi tri dana, ali postoji i četvrti koji se naziva pripremnim. Tako su juče mlađi članovi zajednice za zdravlje brali livadsko cveće, vrbu i dren. Uveče se pripreme korita za kupanje, a u vodu se stavi to što su nabrali zajedno sa crvenim jajetom čuvarkućom. Ovo se čini kako bi se oslobodili svega ružnog.

U poslednje vreme Romi malo drugačije počinju sa pripremom jagnjeta. Kako nam je Vitomir Mihajlović, član Nacionalno­g saveta romske nacionalne zajednice, rekao, već posle ponoći porodice se pripremaju za klanje jagnjeta. Takođe, pravi se i venac koji mu se stavlja oko glave.

- Svako u svom dvorištu priprema gozbu, a tradicija kod nekih je i da čekaju jutro kako bi otišli na reku. To je đurđevdans­ki uranak. Romi se na reci umivaju i mole se za zdravlje - kaže on i dodaje da se krv zaklane životinje stavlja deci na čelo za zdravlje.

Romi se takođe potrude da deca na praznik obuku novu garderobu i da se dan provede u lepom raspoložen­ju. Prvo od svega što se na prazničnoj gozbi nađe, Romi odnesu na groblje. Kako kažu, to se zove “prvo zrno”, a tu spadaju meso,

voće, hleb…

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia