Alo!

VALJAJU DROG NA INTERNETU

KO SE KRIJE IZA FORUMA ZA LEGALIZACI­JU MAR Narko-dileri smislili nov način prodaje narkotika. Na sajtovima postoji detaljno uputstvo gde može da se nabavi seme marihuane, kako se gaji i kako se prodaje

- Piše: ENIS SADIKU enes.sadiku@alo.rs

Narko-dileri su smislili nov i veoma bezbedan način za prodaju narkotika! Na sajtu „www. vutra.org“pojavilo se detaljno uputstvo kako da se nabavi seme, kako se gaji i proizvodi marihuana.

Forumaši se kriju iza legalizaci­je marihuane u medicinske svrhe i uglavnom razmenjuju iskustva s duvanjem - kako je najbolje smotati džoint i slično. Kada posetite taj forum i pročitate šta sve pišu, biće vam jasno da oni legalizaci­ju vide samo kao bolju mogućnost za uzgajanje, prodaju i konzumiran­je marihuane.

Za razliku od pomenutog sajta, koji daje instrukcij­e za gajenje, „unavutri.com“na satiričan način promoviše konzumiran­je marihuane, dok „marijuanat­ravels.com“

daju! Na sajtu postoje i mentori koji savete za uzgajanje marihuane kod kuće

obaveštava u kojim gradovima može da se kupi droga. Na tom sajtu pružaju se informacij­e o nabavci marihuane u Beogradu i Subotici. Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA prikupio je neophodne podatke o tim, kao i o sličnim sajtovima i profilima koji se bave promovisan­jem marihuane i druge droge i prosledio ih policiji.

Kako saznajemo, inspektori po prijavi DBA proveravaj­u da li se neki od tih sajtova i profila bave i prodajom droge.

Stevan Đokić, direktor Centra za bezbednost i istrage, za „Alo!“objašnjava ko stoji iza pomenutih sajtova i čemu oni služe.

- Sajt „www.vutra.org“okuplja Hrvate, Bosance, ali i Srbe. Tamo možete da dobijete sve potrebne savete kako da uzgajate marihuanu kod kuće. Na pomenutom sajtu postoje i mentori kojima možete posebno da se obratite za savete. Dosta tih mentora je iz Srbije. Na forumu se čak možete dogovoriti i o kupovini svih potrebnih pomagala za uzgoj marihuane u veštačkim uslovima.

Na

tom javnom forumu možete da dobijete i savete i informacij­e kako da naručite seme marihuane iz inostranst­va - objašnjava Stevan Đokić.

Dileri na društvenim mrežama vrbuju omladinu i stvaraju lažnu sliku o legalizaci­ji marihuane

U Srbiji su, prema Đokićevim rečima, počela hapšenja onih koji se sumnjiče da putem sajtova i foruma kupuju seme za marihuanu i prodaju drogu.

- Neke osobe su uhapšene jer je kod njih pronađena laboratori­ja za uzgoj marihuane, dok su pojedini privedeni zbog toga što im je pronađena određena količina marihuana - kaže Stevan Đokić na kraju razgovora.

 ??  ?? Stevan Đokić
Stevan Đokić
 ??  ?? Na sajtovima razmenjuju
iskustva
Na sajtovima razmenjuju iskustva

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia