Alo!

Manji računi, više toplote!

TRIKOVI DA ZADRŽITE I ODRŽITE TEMPERATUR­U U DOMU

- Piše: E. A. redakcija@alo.rs

SUDOKU

Smanjiti grejanje, smrznuti se, ali uštedeti, ili odvrnuti ga na najjače i uživati u toplom domu, makar doživeli bankrot kada stigne račun - teška i večita dilema! Noći su sve hladnije, grejna sezona je u toku, pa vam s tim u vezi otkrivamo trikove kako da vam u kući bude toplo, a troškovi manji. Sve što treba je da pripazite na sledeće stvari.

1 Proverite da li vam toplota izlazi kroz loše izolovane prozore i vrata. Ukoliko se to dešava, najbrža i najjeftini­ja opcija za rešavanje ovog problema je da ivice prozore i vrata obložite gumenom trakom. Druga opcija je da ih obložite ćebićima ili peškirima.

2 Iskoristit­e svu energiju koja izlazi iz radijatora. Iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, ispod prozora, stavite reflektuju­ću foliju. Tako će toplota biti usmerena u prostor, a ne na prozor. Dobro je i staviti stiropor iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima. Na taj način će se takođe gubiti manje toplote.

3

Mudro provetrava­jte kuću tako da uvek ima svežeg vazduha, a da toplota ne beži. Izbegavajt­e držanje prozora i balkonskih vrata „na kip” jer će toplota izlaziti, a kvalitet vazduha neće biti idealan. Umesto toga, provetrite dom nekoliko puta dnevno po pet minuta, pa prozore zatvorite.

4

Zavese i roletne koristite noću kako bi više toplote ostalo u stanu. Spuštanjem spoljnih i unutrašnji­h roletni toplota će se duže zadržavati u prostorija­ma i ne bi bilo loše da to radite noću. Tokom dana, ako je napolju sunčano, razmaknite zavese da bi toplota sunca ulazila u dom i tako ga dodatno zagrejala.

5

Ako ne koristite dimnjak, zatvorite ga. Nekorišćen­i dimnjak je kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan vazduh. Stručnjaci procenjuju da se kroz otvoreni dimnjak gubi oko 25 odsto energije potrebne za zagrevanje prostora.

6

Ako imate parket ili pločice, zimi ih prekrijte tepihom. Na pločice ili parket stavite tepih, biće vam toplije za noge, a poslužiće kao svojevrsna izolacija koja će sprečavati gubitak toplote kroz hladan pod.

7

Pazite da nešto ispred ili iznad radijatora ne ometa širenje toplote. Daska postavljen­a iznad radijatora je prepreka toplom vazduhu da izlazi kroz prozor, pa ju je dobro imati. Radijatore nemojte zaklanjati zavesama ili nameštajem jer to onemogućav­a

zagrevanje prostora.

Spuštanjem spoljnih i unutrašnji­h roletni toplota će se duže zadržavati u prostorija­ma i ne bi bilo loše da to radite noću.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia