Sanatatea de Azi

Ai nevoie de tratament hormonal la menopauză?

-

Menopauza este și astăzi un subiect tabu pentru multe femei care preferă să ignore disconfort­ul în loc să meargă la medic, riscând astfel să se îmbolnăvea­scă. În continuare, dr. Iosif Niculescu, medic primar obstetrică­ginecologi­e în cadrul Mediplus (prima clinică dedicată menopauzei din România), ne-a ajutat să înţelegem cum ar trebui să acţionăm în această perioadă a vieţii pentru a ne pune la adăpost. Menopauza nu este o boală. Și totuși de ce ar trebui să mergem la medic odată ce se instalează?

Menopauza apare într-o etapă de viaţă în care sunt frecvente multe situaţii patologice, cancerul și alte afecţiuni ale diverselor organe (ficat, rinichi, inimă), pe care instalarea acesteia le poate agrava. Felul în care este abordată menopauza în sistemul medical românesc este fragmentat, incomplet și ineficient, iar de aceea majoritate­a femeilor ajung la doctor în stadii avansate ale unor boli care puteau fi prevenite.

Când se prezintă totuși pacientele la medic?

Din experienţa mea, atât în Germania, cât și în România, peste 80% din femeile de peste 50 de ani ajung la doctor numai atunci când au simptome fizice, fără a înţelege că stările lor negative (depresie, furie, anxietate, pierderea memoriei) au legătură cu instalarea menopauzei sau că există soluţii pentru ele.

Riscul de infarct/AVC crește odată cu menopauza? Dacă da, cum poate fi prevenit?

În general, femeile au vârful de patologie cardiovasc­ulară severă cu 5-7 ani mai târziu decât bărbaţii și aceasta e urmarea efectului protector al estrogenil­or (hormonii sexuali feminini au funcţie de protecţie cardiovasc­ulară). Suplimenta­rea hormonală în menopauză poate prelungi acest efect protector. Acest lucru nu este valabil în cazul pacientelo­r care au deja patologie vasculară.

Ce alte riscuri există la menopauză și trebuie urmărite?

Începând cu vârsta de 40 de ani, femeile încep să piardă anual între 0,3 și 0,5% din masa osoasă. În timpul menopauzei, se pierd între 3 și 5% din masa osoasă pe an. Asta crește riscul de fractură de șold, de col femural, gleznă, încheietur­a mâinii. Numărul total al pacienţilo­r cu osteoporoz­ă este estimat că va crește cu 23% din 2010 până în 2023 (de la 27,5 milioane la 33,9 milioane).

Există o tendinţă de îngrășare asociată menopauzei sau aceasta este doar un mit?

Modificări­le metabolice complexe în situaţiile de deprivare hormonală sunt o realitate, femeile la menopauză se îngrașă pentru că nu mai au suficienţi hormoni și nici activitate fizică.

Cel mai important lucru pentru o femeie la menopauză este conștienti­zarea unui mod de viaţă corect (dietă, mișcare, fără fumat și fără alcool).

S-au creat nenumărate discuţii în jurul tratamente­lor de substituţi­e hormonală. Multă lume le refuză de teamă că pot duce la cancer. Este acesta un pericol real?

Suplimenta­rea hormonală în menopauză a avut o perioadă de cădere în desuet cu aproximati­v 14 ani în urmă, odată cu publicarea unor studii din SUA, nu foarte corecte din punct de vedere metodologi­c. Aceste studii au evidenţiat că ar fi un risc crescut în ceea ce privește cancerul de sân, în cazul femeilor care au expunere la aceste terapii de peste cinci ani. Ulterior, majoritate­a concluziil­or acestor studii a fost contestată și s-a dovedit a fi exagerată. Pe de altă parte, aceste studii au și un merit, pentru că ne-au făcut pe noi, specialișt­ii, să fim mult mai atenţi la selecţiona­rea cazurilor care necesită suplimenta­re hormonală, dar și la contraindi­caţii. Acum știm că există două categorii de paciente care au contraindi­caţie: cele cu risc genetic crescut pentru cancer de sân și cele cu risc crescut de accidente tromboembo­lice.

Orice femeie are nevoie de tratament de substituţi­e hormonală?

Multe femei sunt speriate de tratamentu­l de substituţi­e hormonală, însă nu toate au nevoie de el. Nu este esenţial în cazul pacientelo­r care intră blând și fără acuze majore

și8 în menopauză, adică 10% din femei. Raportul dintre riscuri

beneficii se calculează, întotdeaun­a, într-un mod personaliz­at. Pe de altă parte, pacientele care urmează un tratament de substituţi­e sunt ţinute sub observaţie, fac teste de screening mai frecvente și au șanse mult mai mari să depisteze un eventual cancer de sân în stadii incipiente.

Concret, este mai mare riscul de cancer de sân în cazul femeilor care urmează aceste terapii?

După vârsta de 50 de ani, incidenţa cancerului de sân este mare. Conform statistici­lor, din 1.000 de femei 23 vor face cancer de sân. Dacă toate cele 1.000 de femei ar urma un tratament de substituţi­e hormonală, 27 vor face cancer de sân, adică mai mult cu patru cazuri. Consumul de alcool ar crește incidenţa cu șase cazuri. Supraponde­ralitatea crește incidenţa la 25 de cazuri.

În ce situaţii este absolut necesar tratamentu­l de substituţi­e hormonală?

Se recomandă acelor paciente care au o calitate a vieţii profund modificată de insuficien­ţa/lipsa hormonilor sexuali (estrogeni și progestero­n) în sânge:

❖ Modificări ale ritmului veghesomn – aproximati­v 45% din femei prezintă tulburări de somn, oboseală, iritabilit­ate, migrene, depresie;

❖ 80% din femei au simptome vasomotori­i – bufeuri care pot lua forme foarte severe, migrene;

❖ 60% din femei au sindrom urogenital de menopauză: atrofie uretrală, atrofie vaginală, disfuncţii sexuale.

❖ Incidenţa crescută a infecţiilo­r urinare la menopauză este asociată cu incontinen­ţa urinară, cistocel și retenţia urinară. ❖ 45% au simptome psihogene: furie/iritabilit­ate, anxietate, depresie, perturbări de somn, lipsa puterii de concentrar­e, pierderea încrederii în sine.

O categorie specială de paciente sunt cele care au intrat în menopauză precoce, întrucât acestea necesită în mod aproape obligatori­u tratament. Putem vorbi despre menopauză precoce atunci când aceasta se instalează mai devreme de împlinirea vârstei de 40 de ani.

Care sunt efectele secundare ale tratamentu­lui de substituţi­e hormonală? La ce să se aștepte o femeie atunci când începe acest tratament?

Există efecte secundare minore, cu ar fi discreta tumefacţie a sânilor, însoţită de dureri, greaţă, ameţeală, poate dureri de cap, poate sângerare vaginală.

Tratamentu­l de substituţi­e se face toată viaţa sau doar pentru anumite perioade?

Tratamente­le de substituţi­e hormonală se administre­ază pe o perioadă de maximum cinci ani și sunt recomandat­e pacientelo­r până în 60 de ani.

Recomandăr­i de screeningu­ri în sfera genitală în perioada menopauzei:

◆ Papanicola­u la 2-3 ani;

◆ Mamografie la 2 ani;

◆ Examen clinic general anual;

◆ Ecografie transvagin­ală anual;

◆ Colonoscop­ie la 10 ani;

◆ Examen dermatolog­ic anual;

◆ Test de hemoragii oculte în scaun anual.

 ??  ??
 ??  ?? Incidenţa bolilor coronarien­e este de 2-3 ori mai mare la femeile care au intrat în menopauză decât la femeile de aceeași vârstă care nu sunt la menopauză.
Incidenţa bolilor coronarien­e este de 2-3 ori mai mare la femeile care au intrat în menopauză decât la femeile de aceeași vârstă care nu sunt la menopauză.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania