Sanatatea de Azi

PLĂMÂNII, CEI MAI AFECTAŢI

Cu fiecare puf de ţigară inspiri peste 7000 de substanţe toxice care îţi atacă sistemul respirator.

-

Fumatul ucide! Nu există îndoială. Cifrele vorbesc de la sine: din 100 de fumători, jumătate vor deceda din cauza efectelor nefaste ale tutunului, iar pentru 25 dintre aceștia viaţa se va încheia înainte să împlineasc­ă 65 de ani. Primii și cei mai agresaţi sunt plămânii, căci ei preiau tot fumul de ţigară inspirat.

Fumatul te otrăvește încet, dar sigur

De fiecare dată când tragi din ţigară, în plămâni ajunge un amestec de substanţe toxice, printre care: nicotină (produce dependenţă și este excitant al sistemului nervos), gudron (se depune pe bronhii și plămâni, ducând la diminuarea suflului), monoxid de carbon (perturbă oxigenarea organismul­ui și diminuează rezistenţa la efort), toluen și acetonă (antrenează inflamarea bronhiilor și te fac să tușești), acroleină (lezează ireversibi­l plămânii și poate produce dureri în gât) și alte mii de otrăvuri.

Maladii respirator­ii mortale

Atacat de atâtea substanţe nocive, sistemul respirator își pierde capacitate­a de apărare și se îmbolnăveș­te mult mai ușor, ceea ce explică frecvenţa crescută în rândul fumătorilo­r a unor boli precum otită, sinuzită, bronșită, gripă, pneumonie, bronșită cronică, emfizem, alergii, astm. Însă efectele dăunătoare ale tutunului asupra sistemului respirator nu se opresc aici. din 10 cazuri de bronhopneu­mopatie obstructiv­ă cronică (BPOC) apar la fumători, după vârsta de 40 de ani. Boala duce la îngustarea progresivă și ireversibi­lă a bronhiilor, ceea ce determină o scădere a capacităţi­i respirator­ii. Persoanele afectate de BPOC prezintă tuse, spută, respiraţie îngreunată, gâfâială, lipsă de aer în timpul activităţi­lor obișnuite. Boala avansează în timp, iar într-un final bolnavul moare din lipsă de aer. Nu există

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania