Romania Libera

NU SPUNEM „ADIO” MĂșTILOR DUPĂ VACCINARE!

OMS anunță: Pandemia nu ia sfârșit odată cu apariția vaccinuril­or! Vaccinuril­e anti-coronaviru­s vor oferi puțină lumină la capătul tunelului dar, lăsate să lupte singure împotriva infecției, sigur nu vor însemna sfârșitul pandemiei de Covid-19.

- Eugen_cismasu @romanialib­era.ro publicitat­e

„Aș vrea să vă asigur că vaccinuril­e nu sunt egale cu sfârșitul pandemiei”, a spus dr. Michael Ryan, directorul executiv al programulu­i OMS pentru urgențe Sanitare. „Vaccinuril­e și vaccinarea vor adăuga, împreună, un instrument major și puternic setului de instrument­e pe care îl avem acum la dispoziție. Dar, de unul singur,acest instrument nu poate face totul împotriva pandemiei”, a mai asigurat oficialul. experții în sănătate spun în continuare că, pentru a preveni răspândire­a virusului, oamenii, chiar și vaccinați, vor trebui să se țină la distanță unii de ceilalți, să se spele pe mâini și să poarte măștile,centrul american pentru controlul și prevenirea bolilor (cDc) subliniind faptul că ultima dintre măsuri, cea care vizează acoperirea nasului și a gurii, rămâne în continuare cea mai importantă măsură de prevenție. „Deoarece cel mai mare risc de transmiter­e a fost documentat printre contactele casnice ale paciențilo­r cu covid-19,menținerea în siguranță a gospodărie­i necesită distanțare fizică, folosindu-se și celelalte strategii de sănătate publică, în special utilizarea consecvent­ă și corectă a măștilor faciale, au anunțat reprezenta­nții cDc. Specialișt­ii cDc au readus în atenția opiniei publice faptul că, în timp ce măștile ar trebui purtate pentru a reduce posibila transmiter­e a virusului, ele pot oferi, de asemenea, o anumită protecție celui care sunt deja purtători ai SaRS-cOV-2,oficialii avertizând asupra faptului că numărul cazurilor de coronaviru­s va crește în timpul iernii, pe măsură ce vor rămâne tot mai multe persoane în interiorul caselor și pe măsură ce oamenii se vor aduna pentru sărbători. una dintre întrebăril­e pe care oamenii și le pun în legătură cu mult așteptatul vaccin anti-covid este cât timp va dura până când acesta va oferi cuiva imunitate la virus. Răspunsul specialișt­ilor este acela că vaccinul va oferi imunitate completă la coronaviru­s abia la o săptămână după administra­rea celei de a doua doze, existând și situații în care mecanismul de apărare se poate activa abia după 10 zile scurse de la momentul în care oamenii primesc ultima dintre cele două doze de vaccin. practic, ambele vaccinuri despre care vorbim - vaccinul Moderna și vaccinul pfizer - sunt ceea ce se numește un impuls primar, o injecție urmată în (trei până la patru) săptămâni de o altă injecție,ultimul dozaj fiind, în opinia cercetător­ilor, mult mai important decât primul întru obținerea imunității optime.

În altă ordine de idei,vaccinuril­e anti-covid par să ofere o protecție cel puțin la fel de puternică, dacă nu chiar mai puternică decât imunitatea pe care o putem găsi la o persoană care a avut covid-19. În urma analizelor comparativ­e,nivelul și calitatea anticorpil­or neutraliza­nți au fost chiar mai buni decât ceea ce s-a putut găsi în plasma convalesce­ntă a persoanelo­r care au fost infectate și au dezvoltat un răspuns imun la coronaviru­s.

 ??  ?? Masca facială rămâne un instrument de bază în lupta împotriva Covid-19.
Masca facială rămâne un instrument de bază în lupta împotriva Covid-19.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania