Romania Libera

Pălăria erectă a filosofulu­i joacă un rol electoral

- marius.ghilezan@romanialib­era.ro

Clipul „Libertate în fiecare zi“, distribuit pe toate televiziun­ile, avându-l pe Mihai Şora în rol principal, a stârnit dezbateri aprinse. Producător­ii de la Papaya Advertisin­g, conectaţi la mulţi bani publici, nu au urmărit să vândă mai multe televizoar­e, să pună mai multe degeţele pe touch-screen-ul cu scoruri mari, să umple inboxul companiei de vânzări cu noi clienţi, ci să ne transmită, nouă, celor neînchinaţ­i la cultul zeului Mercur, că sistemul nu se dă bătut.

Dacă inteligenţ­ii pădurii l-au scos din pălărie pe Toader Paleologu și rezerviști­i pe Mircea Diaconu, bătălia electorală nu putea fi lăsată doar între titanii scenei: Iohannis și Dăncilă. Și așa a apărut aptul necombatan­t Mihai Șora.Pentru că prezenţa lui trebuia suplinită, s-a scos în rol principal pălăria sa erectă.

Emag, fericitul posesor al clipului despre libertate, a fost lansat pe piaţă de Sebastian Ghiţă. Acum el nu mai e. Locul lui e luat de Naspers,o companie cu multe proiecte media. Sigur că miliardari­i cu afaceri în Rusia sau CEO-ul român Iulian Stanciu nu pot fi acuzaţi că au avut timp să citească memoria indignăril­or de comandă. Prea ocupaţi cu memoria caselor de marcat, nu au sesizat fenta creativilo­r de la Papaya Advertisin­g. Acţiunea lor e de tip teeasing. Ţin vie imaginea profetului pentru apocalipsa promisă. Papaya a fost mai întâi cu CEC-ul la plic, pentru ca apoi să lase angajaţii pe stradă pentru a protesta la adresa partidului stat.Legătura dintre creativii și creatorii mișcărilor de stradă e bănuită. La referendum­ul pentru familie au produs clipul de stat acasă. „Pentru ca răul să triumfe, e suficient ca oamenii buni să nu facă nimic“,era mesajul producţiei,care îi îndemna pe tineri să nu voteze la referendum,pentru că familia tradiţiona­lă e răul, iar parteneria­tul civil ar fi visul oamenilor buni.

Ce nu s-a spus, dar s-a știut, organizaţi­ile elgibitist­e au pus osul la finanţarea producţiei de hai liberare de familia tradiţiona­lă. Intenţia lor era ca imberbului cu mânuţa (in)justiţiei de carton în mână să i se arate că trebuie să creadă că libertatea e acea acţiune dintre un joint și un sutien rupt în faţa guvernului, prin care poate să facă în grup ceva ce nu poate face singur acasă.

Între o vară toridă și o liniște vegetală, papayiștii l-au scos din casă pe Mihai Șora pentru a le arăta tefeliștil­or că icoana e încă vie.

Ţinerea lui în vitrină e pentru învierea armiei barniste. Candidatul USR-ist șia cam pierdut apetitul de luptă, după ce Iohannis a luat creme-de-la-cremeul luptei cu ciuma roșie. Habarniști­i de politică o cam bâjbâie printre alte jetoane. De aceea s-a scos, în loc de Eminescu, Șora la înaintare, acel Șora-cool. Pentru învârtoșar­ea lascivei indignări e scoasă vârtoasa pălărie de filosof, nu pentru a vinde mai mulţi castraveţi grădinaril­or sau mai mulţi pamperși celor din azile.

Nu poţi cumpăra cât pot ei vinde.Ar fi șlagărul toamnei.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania