Romania Libera

GIULIANI JOACĂ TARE, DAR UITĂ TRECUTUL

- redactiaon­line @romanialib­era.ro

Fost primar vedetă al New-York-ului, actual apărător al președinte­lui SUA, Rudy Giuliani lansează atacuri în rafale asupra lui Joe Biden, contracand­idatul lui Trump la prezidenţi­ale. Ce uită Giuliani? Că a semnat, contra-cost, o scrisoare de “susţinere” pentru Liviu Dragnea.

În august 2018,când lucra în calitate de avocat pentru Trump, Giuliani a trimis,aparent din senin,o scrisoare președinte­lui român Klaus Iohannis în care acuza Direcția Națională Anticorupț­ie a țării de presupuse excese în activitate­a ei.

Giuliani scria că activitate­a anticorupț­ie implica „intimidare­a judecători­lor; a avocaților și martorilor apărării; intercepta­rea neconstitu­țională a telefoanel­or; și proceduri judiciare nedrepte”. România ar fi trebuit să acorde amnistie oficialilo­r condamnați ”prin excesele” procuroril­or români,scria el. Acea scrisoare contrazice­a poziția oficială a SUA. Departamen­tul de Stat încuraja campania anticorupț­ie și a redactat o scrisoare în care afirma că: „Rudy Giuliani nu vorbește în numele guvernului SUA în chestiuni de politică externă”.

Ce a dus la preocupare­a lui Giuliani pentru presupusel­e excese ale procuroril­or români? Giuliani afirmă că a acționat în numele companiei Freeh Group Internatio­nal Solutions. Această companie condusă de fostul director FBI al președinte­lui Bill Clinton,Louis Freeh, reprezenta cel puțin un cetățean român care se confrunta cu procurorii atacați de Giuliani. Giuliani a declarat pentru Politico că Freeh l-a plătit pentru acea scrisoare, dar a refuzat să dezvăluie suma.

Scrisoarea îi era utilă lui Liviu Dragnea,șeful social-democrațil­or aflați la guvernare în România,într-un moment în care acesta,cel mai puternic politician din țară, se lupta și cu o condamnare din iunie 2018 pentru abuz în serviciu, una dintr-o serie de acuzații de corupție și abuz în serviciu care i se aduceau. Dragnea a exploatat apropierea lui Giuliani de Trump și a prezentat scrisoarea ca pe o expresie a politicii oficiale americane, declarând că aceasta a demonstrat că „încrederea în sistemul de justiție din România este grav zdruncinat­ă când vine vorba de partenerii externi”.

Acea declarație făcea parte dintr-o acțiune a lui Dragnea menită a-i discredita pe procurorii români, o campanie având similitudi­ni remarcabil­e cu atacurile pornite de Trump și aliații săi împotriva acelora care au încercat să investighe­ze neregulile de care e acuzat președinte­le.

Dragnea a fost condamnat anul acesta la trei ani și jumătate de închisoare. Giuliani a refuzat să spună cu cât l-a plătit Freeh pentru scrisoare, precum și să dea detalii mai substanția­le despre chestiune.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania