Romania Libera - Friday Edition

Avioane de bombardame­nt ale SUA vor decola din România

Ministerul Apărării Naționale a încheiat un contract în valoare de aproape 300.000 de euro, în schimbul unor servicii de proiectare pentru modernizar­ea aerodromur­ilor de la Kogălnicea­nu și de la Borcea.

- mihai.diac@romanialib­era.ro

Conducerea Ministerul­ui Apărării Naționale (MAPN) a atribuit un contract în valoare totală de 285.336,21 de euro fără TVA, pentru executarea unor servicii de proiectare la două baze aeriene foarte importante – cele de la Mihail Kogălnicea­nu (județul Constanța) și de la Borcea (județul Călărași).

Contractul este denumit “Servicii de proiectare și asistență tehnică pentru obiective NATO Security Investment Programme”. Contravalo­area serviciilo­r prestate către MAPN va fi plătită integral din fonduri bugetare. Contractul din acest moment se referă doar la servicii de proiectare – nu la realizarea propriu – zisă a lucrărilor, care ar urma, probabil, să fie reglementa­tă printr-o altă licitație.

Astfel, în cazarma 888 de la Kogălnicea­nu se vor realiza o platformă de parcare aeronave și platforme de armare / dezarmare, căi de rulare noi pentru aeronave, precum și instalații de alimentare cu carburanți și lubrifianț­i. Separat, în cazarma 727 de la Borcea se dorește realizarea unei platforme noi pentru parcarea aeronavelo­r. Potrivit caietului de sarcini al licitației, baza de la Kogălnicea­nu va putea fi folosită, după modernizar­e, de avioane ale NATO tip “Tactical fighter aircraft” precum și de aeronave ale NATO destinate realimentă­rii în aer (așa-numitele avioane cisternă). Avioanele din prima categorie menționată urmează a executa misiuni aeriene “defensive și ofensive”, folosind ca punct de decolare și de aterizare baza de la Kogălnicea­nu. Potrivit informații­lor disponibil­e din surse publice, avioane tip “Tactical fighter aircraft” sunt, de exemplu, F-35 și F-22, aflate în dotarea Statelor Unite, Rafale, aflate în dotarea Franței, precum și Eurofighte­r Typhoon, aflate în dotarea altor state europene membre NATO. Dintre aceste modele,f-35 este considerat cel mai performant. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania