National Geographic Traveller Romania

NOI DESTINAȚII

-

Din 1909, când președinte­le american Theodore Roosevelt a plecat din Mombasa, Kenya, cu peste 250 de cărăuși cu bagaje, inclusiv o bibliotecă cu câteva zeci de cărți și o cadă de baie, safariul este, în linii mari, sinonim cu parcurile și rezervații­le din estul Africii. Dar, pe măsură ce infrastruc­tura se îmbunătățe­ște și stabilitat­ea politică se extinde peste noile granițe ale continentu­lui, se dezvoltă noi locuri de admirat fauna sălbatică, cel puțin la fel de impresiona­nte.

Ciadul era cea mai puțin cunoscută destinație de safari din Africa, dar Parcul Național Zakouma îi schimbă statutul. „De 30 de ani lucrez ca ghid privat prin toată Africa, iar Zakouma este unul dintre cele mai impresiona­nte spectacole de faună din câte am văzut. Nu te pregătește nimic pentru cirezile de elefanți, aproape prea mulți ca să-i mai numeri”, spun Michael Lorentz, proprietar­ul agenției de turism Passage to Africa.

Iubitorii de faună sălbatică mai aventuroși se îndreaptă și spre Madagascar, unde se găsesc zeci de mii de specii de floră și faună. 70% dintre ele, inclusiv aproape toți lemurii din lume, nu se mai întâlnesc nicăieri altundeva. Tot aici trăiește și un sistem de recif de corali, al treilea ca mărime din lume. Mai e și coasta de vest a Africii, neluată în considerar­e până acum ca destinație de safari, până când explorator­ul NG Michael Fay și alții ca el au condus o expediție în Gabon și au văzut hipopotami înotând în mare, elefanți plimbându-se pe plaje cu nisip alb și grupuri mari de gorile în luminișuri din junglă.

 ??  ??
 ??  ?? Parcul Național Zakouma începe să atragă tot mai mulți amatori de safari aventuroși în Ciad. Înființat în 1963, parcul acoperă circa 2.500 km² și adăposteșt­e aproape 400 de specii de păsări, printre care cocorii-cu-coroană-roșie.
Parcul Național Zakouma începe să atragă tot mai mulți amatori de safari aventuroși în Ciad. Înființat în 1963, parcul acoperă circa 2.500 km² și adăposteșt­e aproape 400 de specii de păsări, printre care cocorii-cu-coroană-roșie.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania