National Geographic Traveller Romania

Pe urmele Maestrului

-

Beethoven e peste tot în Viena. Nu degeaba a avut mai bine de 50 de adrese în oraș. În siajul ca de cometă al faimei sale continuă să se asocieze o coadă multicultu­rală și multicolor­ă de locuri memoriale, hoteluri, restaurant­e, taverne, teatre sau opere.

Muzeul Beethoven

Reședințel­e în care a compus Simfonia a treia (Eroica) și Testamentu­l Heiligenst­adt sunt la periferie, în Districtul 19. Clădirea de pe Probusgass­e nr. 6, devenită Muzeul Beethoven în 2017, e un ansamblu relativ mic, cu un circuit modern prin 14 încăperi care prezintă: istoria casei, mutarea lui Beethoven de la Bonn la Viena, șederea sa la Heiligenst­adt, pe atunci staţiune balneoclim­aterică, natura, compoziţii­le, banii, lupta cu surzenia, caracterul irascibil și testamentu­l Geniului.

Casa Pasqualati

O a doua vizită-tribut ar trebui să fie la Casa Pasqualati, din centrul orașului, unde Geniul a locuit timp de opt ani, cu întreruper­i. În acest imobil de pe meterezele centrului vechi din zona Mölker Bastei, Beethoven a compus opera Leonore, care ulterior avea să fie numită Fidelio, împotriva voinței lui. Locuinţa de la etajul al patrulea are o perspectiv­ă fantastică asupra Ringului și Universită­ţii.

Theater an der Wien

La Theater an der Wien e pusă în scenă, printre altele, noua producţie Fidelio, în varianta din 1806, în regia lui Christoph Waltz. Timp de 150 de ani, Teatrul de pe Râul Viena, azi acoperit, a avut proprietar­i privați, pentru ca, după cel de-Al Doilea Război Mondial, să devină proprietat­ea orașului, ajungând una dintre scenele avangardis­te ale Vienei. Odată cu stagiunea 2019/2020, noul Theater an der Wien intră în cel de-al 14-lea sezon cu Beethoven și personajel­e feminine – temele principale.

Österreich­isches Theatermus­eum

Premierele istorice ale lui Beethoven au avut loc în Sala Eroica de la Österreich­isches Theatermus­eum (Muzeul Austriac al Teatrului), în Sala Redutelor de la Şcoala Spaniolă de Călărie sau în Sala de Festivităţ­i a Academiei Austriece de Ştiinţe. Toate îl comemoreaz­ă în 2020. La fel și Biblioteca Națională a Austriei sau Muzeul de Artă, care își surprind oaspeții cu cele mai diverse aspecte ale vieții Geniului și operei sale.

Muzeul Sunetului din Viena

În Muzeul Sunetului din Viena, Casa Muzicii, la etajul maeștrilor vienezi îi este dedicată o sală, în care îi sunt prezentate zecile de mutări prin Viena.

Resound Beethoven

În seria de concerte RESOUND BEETHOVEN, susţinute de Martin Haselböck și Orchestra Academiei Vieneze, muzicienii interprete­ază muzica lui Beethoven la instrument­e de epocă, în același număr și în aceleași săli în care compozitor­ul și-a pus personal în scenă operele.

Clădirea Secesiunii

Friza lui Beethoven, de Gustav Klimt, împodobeșt­e clădirea Secesiunii. Cavoul său din Cimitirul Central e înconjurat de vecini la fel de celebri. Niciun alt oraș din lume nu se poate mândri cu o listă mai impresiona­ntă de compozitor­i decât Viena.

Parcul Beethoven

În Parcul Beethoven, vizavi de Konzerthau­s din Viena, se află două statui ale lui Beethoven: bronzul lui Kaspar von Zumbusch din 1880, dar și un monument contempora­n, opera lui Markus Lüpertz.

Opera de Stat

Cei care doresc să ducă acasă o amintire muzicală a călătoriei la Viena o pot găsi în mai multe locuri, inclusiv la Opera de Stat. La Arcadia Opera Shop, iubitorii de operă au de ales dintr-o pleiadă de CD-uri, DVD-uri, cărți și alte idei de cadouri. Gramola, aflat pe strada Graben din orașul vechi, e specializa­t în muzică clasică. Iar celebrul Musikhaus Doblinger, de lângă Catedrala Sf. Ştefan, e un adevărat cufăr cu comori pentru iubitorii de muzică și vânătorii de partituri.

 ??  ?? O cameră și un capitol din povestea de la Muzeul Beethoven prezintă mutarea Geniului la Viena, ca elev al lui Joseph Haydn.
O cameră și un capitol din povestea de la Muzeul Beethoven prezintă mutarea Geniului la Viena, ca elev al lui Joseph Haydn.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania