National Geographic Traveller Romania

ATRACȚII SUSTENABIL­E

-

Nu cu mult timp în urmă, răgetul unui leu sălbatic noaptea era acompaniat de huruitul monoton al generatoru­lui pe motorină al unei cabane de safari. Oaspeților li se ofereau în mod firesc sticle de apă din plastic. Contradicț­ia dintre admirarea naturii și sporirea poluării planetare nu a rămas neobservat­ă de călătorii de azi, dintre care tot mai mulți se gândesc la sustenabil­itate. Lumea safariului nu a rămas indiferent­ă. În 2002 se va redeschide Xigera Safari Lodge, în paradisul biodiversi­tății din Delta Fluviului Okavango, o pensiune alimentată de o fermă solară de peste 4.000 kW. Sistemul de baterii litiu-ion Tesla va asigura puncte de încărcare pentru vehiculele de safari electrice. Și nu se va utiliza plastic de unică folosință. „Scopul nostru este să creăm pensiunea de safari eco-luxoasă a viitorului”, spune Mike Myers, directorul administra­tiv.

În Rwanda, Singita Kwitonda Lodge, una dintre ultimele refugii ale gorilei-de-munte periclitat­e, duce și ea sustenabil­itatea la nivelul următor. Pereții au fost construiți din materiale naturale, iar un sistem de ventilație inovator atrage aerul răcoros de afară în camere, în locul aparatelor de aer condiționa­t cu consum mare de energie.

În Namibia, andBeyond Soussusvle­i Desert Lodge este o pensiune aflată în singura „rezervație de cer întunecat” de pe continent. „Deșerturil­e sunt deosebit de fragile ecologic. Pe lângă faptul că am avut grijă să avem un impact cât mai mic în timpul construcți­ei, avem și un program complet de recuperare după încheierea lucrărilor”, spune Koss Kent, președinte executiv la andBeyond. Contactul cu natura poate și trebuie să presupună și protejarea ei.

 ??  ?? Dimineața devreme, o antilopă oryx se plimbă prin Sossusvlei, în Namibia, unde dunele de nisip roșu pot ajunge la 400 m înălțime.
Dimineața devreme, o antilopă oryx se plimbă prin Sossusvlei, în Namibia, unde dunele de nisip roșu pot ajunge la 400 m înălțime.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania