National Geographic Romania

POVESTEA LOR

- C Ă U TÂ N D U N DA R A N I V E R S A R M A I B U N , F OTO G R A F U L A C R E AT B U C H E T E S P L E N D I D E , FOA RT E INVENTIVE — ȘI MAI REZISTENTE. — DA N I E L S TO N E

Î N LO C S Ă- I O F E R E soției flori de ziua ei, așa cum făcea în cei mai mulți ani, fotograful contempora­n Abelardo Morell a decis să caute ceva mai durabil. De pildă, o fotografie cu flori.

Fotograful bostonian de origine cubaneză a început cu o natură moartă: un buchet asortat. A făcut o fotografie, apoi a rearanjat florile și le-a mai fotografia­t o dată. A repetat totul de 20 de ori, apoi a suprapus imaginile.

Florile reprezintă un subiect clasic pentru fotografii. Dar Morell e bine-cunoscut și pentru abordarea sa specială: camera obscură, o tehnică prin care se surprind imagini răsturnate, proiectate printr-un orificiu minuscul pe o suprafață dintr-o încăpere întunecată. El a văzut în acest proiect cu totul special, pe care l-a numit „Flori pentru Lisa”, o șansă de a-și spori creativita­tea, creând în același timp daruri pentru soția lui, Lisa McElaney.

Morell a văzut în proiect și o modalitate de a-și omagia artiștii preferați. A folosit flori și petale ca să alcătuiasc­ă imagini suprareali­ste cu oameni și locuri ce evocă lucrări de Claude Monet, Georges Braque și chiar filmele lui Alfred Hitchcock.

Fiecare imagine a inspirat o alta, după cum își amintește autorul: „Mă tot gândeam că dacă o pot face pe-asta, mai pot să fac una”. După patru ani, și-a încheiat seria în 2017, cu 76 de imagini care au în comun elementele florale, dar se ramifică în direcții diverse prin originalit­ate.

Buchetele în sine s-au transforma­t de mult în compost, dar imaginile au rămas vii în Flori pentru Lisa: Un delir de invenții fotografic­e, cartea din 2018 care e cronica acestui proiect. În postfața cărții, McElaney descrie diferența dintre felul în care apreciază ea imaginile și interpreta­rea lui Morell. „Eu le văd ca pe niște suvenire, dovezi solide că ne leagă ceva adevărat”, scrie ea. „Abe le privește ca pe niște unelte cu ajutorul cărora cultivă iubirea și devotament­ul.”

 ??  ?? Morell a denumit această imagine „După Vertigo, de Hitchcock”. Buchetul seamănă foarte tare cu unul din clasicul film de suspans din 1958.
Morell a denumit această imagine „După Vertigo, de Hitchcock”. Buchetul seamănă foarte tare cu unul din clasicul film de suspans din 1958.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania