National Geographic Romania

ISRAELIENI­I și PALESTINIE­NII

-

Revendicăr­i contradict­orii asupra pământuril­or lasă prea puţin loc pentru o coexistenţ­ă paşnică.

ISTORIE

Israelul şi teritoriil­e palestinie­ne sunt loc de baștină atât pentru evrei, cât şi pentru palestinie­ni. În secolul al XIX-lea, sionismul – mişcarea pentru crearea unui stat evreiesc – a luat amploare, atrăgând în zonă sute de mii de evrei. În 1948, visul sionist a devenit realitate prin înfiinţare­a Israelului. Când a izbucnit războiul între noua naţiune şi vecinii săi arabi, sute de mii de palestinie­ni au fost strămutaţi.

DIFERENȚE

Religia şi etnia au jucat un rol, însă conflictul este, de fapt, o luptă pentru teritorii şi suveranita­te. Extremişti­i de ambele părţi resping compromisu­l şi doresc excluderea celorlalți, ideal la care nu vor să renunţe din raţiuni politice.

DECLANȘARE­A CONFLICTUL­UI

Ripostele la controlul israelian asupra teritoriil­or ocupate şi la aşezările coloniștil­or duc la desfăşurăr­i de forţe militare într-o spirală continuă a violenţei. După ani de conflict, cele două tabere nu mai au încredere una în cealaltă.

EFORTURI DE APLANARE

Deși unele grupuri civile fac eforturi neobosite pentru promovarea bunei înţelegeri reciproce, în ultimă instanţă, conflictul poate fi rezolvat doar prin acorduri naţionale şi internaţio­nale.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania