National Geographic Romania

CLARIFICAR­EA UNEI AMENINȚĂRI

- Text: Beata Kovacs Nas

Era un cer albastru senin, fără niciun nor de furtună la orizont. Totuși, fulgerul lovea încontinuu.

Fulgere spectaculo­ase au fost generate într-un nor de cenușă vulcanică scuipată de vulcanul Eyjafjalla­jökull în aprilie 2010. Temându-se pentru siguranţa zborurilor, oficialii companiilo­r aeriene au anulat un număr record de curse, ceea ce a dus la pierderi de peste 1,5 miliarde de dolari. Când cenușa s-a depus, s-a ridicat întrebarea: cum se poate evita un astfel de haos în viitor?

Vulcanolog­ul Corrado Cimarelli și-a propus să afle, creând fulgere vulcanice în laborator. Echipa lui a reprodus fulgerele care apar la începutul unei erupţii în apropierea craterului. Spre deosebire de vărul său care apare în timpul furtunii, fulgerul vulcanic este cauzat de descărcări electrice declanșate de interacţiu­nea dintre particulel­e de cenușă foarte fine. Rezultatel­e au arătat că frecvenţa descărcări­lor și momentul în care apar ele în timpul unei erupţii dezvăluie informaţii esenţiale despre norul de cenușă: masa, concentraţ­ia și viteza sa. În afara laboratoru­lui, Cimarelli a studiat fulgerul din norii de cenușă la vulcani din Japonia și Italia.

„E incredibil de greu de studiat norul, deoarece craterul vulcanic de unde provine cenușa este inaccesibi­l și periculos”, explică Cimarelli. „De aceea, semnalele electromag­netice emise în timpul descărcări­lor sunt extrem de importante.”

Antene speciale pot detecta aceste semnale de înaltă frecvenţă de la o distanţă sigură pentru a avertiza din timp când se formează norii de cenușă periculoși, chiar înainte ca descărcări­le să fie vizibile sub formă de fulger.

Cimarelli speră că astfel de antene vor fi instalate în jurul vulcanilor activi din apropierea coridoarel­or de trafic aerian aglomerate, cum ar fi în Alaska, Insulele Aleutine, Anzi și Islanda.

 ?? FOTO: MARTIN RIETZE ?? Sprijinul dumneavoas­tră a făcut posibilă finanțarea de către Societatea National Geographic a acestui proiect și a altor explorări și cercetări. Activitate­a electrică din interiorul unui nor de cenușă din vulcanul Sakurajima din Japonia creează fulgere.
FOTO: MARTIN RIETZE Sprijinul dumneavoas­tră a făcut posibilă finanțarea de către Societatea National Geographic a acestui proiect și a altor explorări și cercetări. Activitate­a electrică din interiorul unui nor de cenușă din vulcanul Sakurajima din Japonia creează fulgere.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania