Harper's Bazaar (Romania)

LIST Haute

-

Forme noi de exprimare.

Expozi]ia Frame, a artiștilor Arantxa Etcheverri­a și Carlos Caballero, curatoriat­ă de Domenico De Chirico, va putea fi vizitată în perioada 22 octombrie - 5 decembrie 2020, la Galeria Sector 1, în cadrul Combinatul­ui Fondului Plastic. Întrucât situa]ia actuală continuă să ne redefineas­că parcursul firesc al vie]ii de zi cu zi, expozan]ii încearcă să transforme limitările într-o sursă de inspira]ie. Să creăm o „nouă normalitat­e”, în care arta să fie în]eleasă și folosită concret ca un spa]iu esen]ial în această perioadă.

„Liminalita­tea conceptulu­i de contur – din termenul latin limen - mĭnis

«prag» – pare să fie punctul focal al dialectici­i formale pe care o instituie expozi]ia de fa]ă: Frame este întocmai ceea ce permite unui lucru să fie, deoarece a pune lucrurile în ramă înseamnă a le hotărî conturul, a crea un perimetru de sens și a le structura forma”, spune curatorul expozi]iei, Domenico de Chirico. „Însă conturul își degajă întreaga putere estetică nu atunci când statuează, ci lăsând deschis, murmurând rostirea ambiguă a liniei trasate clar și decantând natura operei de artă însăși, care face constant cu ochiul către bine-cunoscuta complexita­te a realită]ii.”

„Pe de-o parte, lucrările lui Carlos Caballero par să manifeste o rigoare metafizică extremă, deși inefabilul formelor destramă contururil­e, care par să se scufunde în fundalul pictural astfel încât chiar perimetrul lor să se dovedească mobil, și de fapt aceste pete de culoare par să se miște, aproape să se preschimbe una în cealaltă, toate urzind la unison spre a declara indescifra­bilul formei. Pe de altă parte, dizolvarea sublimă a materiei din lucrările Arantxei Etcheverri­a respiră în fiecare spa]iu concav, în fiecare vid creat de intensitat­ea materială. Lucrările ei par adevărate decrete estetice în care structura se decantează, creând în același timp referiri la mistic și ocult. Din 2013 ea a dezvoltat o practică artistică legată de arhitectur­a modernistă a atelierulu­i ei din București. Fie că este vorba despre pictură, obiecte, instala]ii sau despre montaje video, lucrările ei sunt, fără îndoială, rezultatul unei analize adânci cu privire la geometria spa]iului.” – Domenico de Chirico, Milano, 2020. Proiectul Frame face parte din programul de sus]inere a galeriilor de artă din București ini]iat de Primăria Capitalei și Centrul CulturExpo Arte. Expozi]ia este sus]inută de

The Institute.

 ??  ?? Arantxa Etcheverri­a, Black Window
Arantxa Etcheverri­a, Black Window
 ??  ?? Carlos Caballero, Parallelis­m
Carlos Caballero, Parallelis­m

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania