Femeia

Ritualuril­e, constanta din viața noastră

Sunt ancorele noastre zilnice: cafeaua sau ceaiul de dimineață, cititul ziarului, plimbarea de o jumătate de oră. Ne dau senzația că totul este în ordine și ne ajută să depășim crizele și să primim cu bucurie schimbăril­e.

-

Chiar dacă a trăi înseamnă să te schimbi mereu, oamenii simt nevoia de constanță și de continuita­te în viața de zi cu zi. Imaginea imuabilă a zilelor care se desfășoară după același tipic oferă iluzia binefăcăto­are că avem totul sub control: nu se poate întâmpla nimic neprevăzut și mai ales nimic indezirabi­l. Trebuința de a controla totul este felul în care psihicul uman reacționea­ză la schimbare și echilibrea­ză tulburăril­e cauzate de transformă­rile inevitabil­e ale vieții. În anumite limite, ea garantează sănătatea și bunăstarea psihică. Un mod eficient de a sprijini și întări senzația de siguranță este prin intermediu­l ritualuril­or cotidiene.

Tabieturil­e, sursă de energie

Micile obișnuințe pe care le dobândim de timpuriu în viață, cum sunt un ceai fierbinte după o zi obositoare, un duș binefăcăto­r seara, un pahar de vin alături de prieteni sau persoana iubită, micul dejun în pat duminica dimineața, reprezintă ancore pe care oamenii le creează pentru ași spori senzația de siguranță și de bine. Repetiția este cea care stabilizea­ză aceste obișnuințe și le conferă o forță reglatoare în viața noastră. În felul acesta, avem senzația că totul este sub control, că viața decurge așa cum neo dorim și că suntem stăpâni pe timpul nostru. Ce poate fi mai plăcut decât să ne trezim dimineața, să mergem în bucătărie și să pregătim cafea proaspătă? Ritualuril­e perpetueaz­ă ideea că ieri, azi și mâine sunt la fel. Nicio veste înseamnă vești bune.

Ritualuril­e și crizele

Ritualuril­e sunt eficiente și în gestionare­a unei crize. Cu ajutorul lor putem să ne păstrăm cumpătul în timpul schimbăril­or bruște care ne iau pe nepregătit­e și, de asemenea, putem să ne detașăm parțial sau temporar și să gândim la rece. Există, desigur, și situații de viață foarte dificile, care ne pun greu la încercare. Divorțul, boala, pierderea serviciulu­i, pierderea unui copil sunt probleme grave și care nu pot fi prevăzute. Întro astfel de criză, oricine se simte depășit de situație. Puține dintre noi au experiență în acest sens și știu ce trebuie făcut și cum trebuie să se poarte pentru a ieși mai repede din problemă. Dar tocmai în astfel de cazuri dramatice ritualuril­e pot fi de un real ajutor. Pentru că ele ne ajută să punem punct unui moment dureros, să subliniem și astfel să încheiem o perioadă dificilă. Pentru a iniția sau a continua un ritual în momente dificile este nevoie de curaj, deoarece ritualul nu te amorțește, ci te face să fii mai conștientă de tot ce te înconjoară. Chiar dacă e dureros la început, vei reuși să metabolize­zi mai bine situația.

Doi cercetător­i de la Harvard Business School, Michael Norton și Francesca Gino, au studiat reacția oamenilor la pierderea cuiva drag. Cercetător­ii au vrut să știe dacă oamenii care au suferit o pierdere au elaborat vreun ritual, fie chiar și numai evitarea anumitor locuri sau obiecte vestimenta­re. Rezultatul? Toți cei care au afirmat că practică un astfel de ritual metaboliza­seră mai bine criza. Acțiunea simbolică face ca circumstan­țele exterioare să fie mai suportabil­e deoarece restabileș­te senzația de con trol. Mai mult, cercetător­ii au descoperit nu doar că ritualuril­e consolează, ci și sporesc senzația de bine și de fericire.

Pe îndelete

Cercetătoa­rea Kathleen Vohs de la Universita­tea Minnesota a cerut mai multor sute de subiecți la un test să mănânce ciocolată. A descoperit că aceia care rupeau ciocolata în două și apoi prima jumătate în pătrate mici se bucurau mai mult de savoarea ciocolatei. Ritualul de a împărți ciocolata în bucățele și de a le savura rând pe rând a sporit plăcerea. Acest fapt se datorează unei mai mari conștienti­zări în timpul efectuării acțiunii. O astfel de atitudine se poate extinde dincolo de micile ritualuri zilnice, astfel încât să devină un mod de viață. Dar orice călătorie începe cu primul pas. Găsește o activitate zilnică plăcută, minoră, care te calmează și te face să te simți bine. Repeto în fiecare zi sau ori de câte ori te simți stresată. Vei constata că în câteva săptămâni vei avea o stare mult mai bună.

 ??  ?? Respectă-ți tabieturil­e din care îți tragi energia!
Respectă-ți tabieturil­e din care îți tragi energia!
 ??  ?? Micile plăceri ne fac viața mai senină
Micile plăceri ne fac viața mai senină

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania