Femeia

Helena Rubinstein:

-

Nu există femeie urâtă, ci doar leneșă

Este motto-ul după care s-a ghidat Helena Rubinstein, inventatoa­rea frumuseții în borcănel şi flaconaş. Orice femeie poate fi frumoasă cu puţin efort. Iar femeile trebuie să aibă impresia că produsul pe care îl cumpără este unul cu totul excepţiona­l!

S-a născut la Cracovia, în ghetou, fiind cea mai mare din opt fete ale unui negustor evreu, la 25 decembrie 1872. La 20 de ani, după o încercare nereușită de a urma studii medicale, Helena emigrează în Australia. Avea acolo un unchi pe care s-a sprijinit la început.

Minunea din Carpați

În bagaj, Helena ducea, printre altele, 20 de borcănașe de cremă preparată de mama ei, care au fost rampa de lansare într-o carieră spectaculo­asă. Helena a lucrat inițial ca fată în casă. Nu era o frumusețe, dar avea de la natură un ten alb, luminos, impecabil. Doamnele la care lucra, cu pielea uscată din pricina asprului soare australian, o priveau cu invidie. Așa s-a născut legenda cremeiminu­ne, cu ingredient­e magice care s-ar fi găsit numai în Carpați.

După ani și ani, s-a dovedit că ingredient­ele-minune erau, în fapt, o combinaţie de smântână, esenţă de migdale și o substanţă provenită din coaja unui brad care crește în Carpaţii polonezi.

Ce e scump e bun

Doamnele cu pricina au vrut și ele crema minunată. Și-au obținut-o, contra unui preț exorbitant. Pentru că, înnăscută femeie de afaceri, Helena și-a dat seama că un preț mare va face celebră și dorită crema ei. În 1905, la câţiva ani de la imigrarea în Australia, Helena avea 100.000 de lire sterline în conturile din bancă și propria linie de produse de înfrumuseţ­are – de la săpunuri și loţiuni astringent­e până la loţiuni de curăţare a feţei și creme. Vândute în salonul de frumuseţe pe care și-l deschisese în Melbourne, dar și prin poștă.

Studii și amor

Curând, Helena și-a dat seama că nu mai e suficient instinctul, ci e nevoie și de studii. A plătit bani grei pentru a studia alături de chimiști și dermatolog­i, printre care și Marcellin Berthelot. Deja era bogată și celebră când s-a îndrăgosti­t, în sfârșit, într-atât cât să se mărite. Prima căsnicie, nereușită, deși din dragoste, a fost cu jurnalistu­l Edward Titus, un dandy fermecător, un adevărat Casanova. N-a suferit prea mult, nici de copii nu s-a legat prea tare, întrucât mai importantă a fost mereu cariera.

Sfârșitul

În 1909 s-a născut gama de produse de make-up Helena Rubinstein. Imperiul era în plină ascensiune, dar cei doi fii, Roy și Horace, erau mai degrabă niște… cunoștințe. Până la urmă, Edward a fugit cu una dintre angajate, iar în ’38 ea s-a recăsători­t cu un aristocrat rus scăpătat, cu vreo 20 de ani mai tânăr, care însă o iubea nebunește. În 1955, acesta moare în urma unui atac de cord, iar Helena este, pentru prima dată, devastată. În 1958, moare și Horace, în urma unui accident de mașină. Helena avea 86 de ani. A fost prima dată când s-a gândit că imperiul construit a cerut sacrificii prea mari. A murit în 1965, la 93 de ani. Bogată și tristă.

 ??  ?? A creat un imperiu de produse cosmetice care rezistă și în ziua de azi
A creat un imperiu de produse cosmetice care rezistă și în ziua de azi

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania