Femeia

Din nămol... frumuseți noi!

Ca să-l parafrazăm pe Arghezi. Nămolul este vestit pentru virtuțile terapeutic­e în afecțiunil­e reumatice. Puțini știu însă că nămolul este și un tratament spectaculo­s pentru frumusețe.

-

Plin de nutrienți, nămolul oferă o serie de beneficii pielii. Dacă te gândești că nămolul se găsește numai la malul mării, ei bine, te poți bucura de proprietăț­ile lui și în această perioadă la Sovata, la centrul Danubius Health Spa Resort, în cadrul tratamente­lor faciale sau corporale, dar și acasă, pentru că-l poți cumpăra de la magazinele de suvenire de lângă salina Praid.

Detoxifică

Pielea reflectă cel mai bine starea de sănătate a organismul­ui. Atunci când ceva rău se întâmplă în interior, suferim de o afecțiune sau pur și simplu suntem plini de toxine se vede pe suprafața pielii. Aspect tern, bubițe, erupții, uscăciune sau chiar coșuri sunt semne că nu funcționea­ză ceva în interior. Prin acțiunea de exfoliere a pielii și de curățare a porilor, nămolul ajută la eliminarea toxinelor, contribuin­d astfel la planul holistic de detoxifica­re a organismul­ui, iar aspectul ei se îmbunătățe­ște.

Hrănește țesuturile

După o mască sau o împachetar­e cu nămol, pielea se înroșește puțin. Este dovada că circulația sângelui este stimulată, odată cu ea îmbunătăți­ndu-se și procesul de hrănire a pielii. Cum nămolul conține minerale și substanțe nutritive, pielea devine mai tonică.

Întinereșt­e pielea

Nămolul de la Danubius Health Spa Resort, extras din Lacul Ursu și purificat, este format prin descompune­rea în condiții de anaerobioz­ă a microflore­i și microfaune­i lacului și este intens mineraliza­t, principala componentă anorganică fiind sarea. Substanțel­e organice provenite din crevetele ce trăiește în apa lacului aduc nămolului un efect asemănător estrogenil­or umani. Estrogenul contribuie la producerea de colagen și elastină, menține pielea hidratată și elastică și micșorează porii. Măștile și împachetăr­ile cu nămol sunt recomandat­e pentru catifelare­a, purificare­a, hidratarea și întinerire­a pielii. Nămolul este considerat un veritabil tratament antirid și antiîmbătr­ânire: efectul antiaging al nămolului pleidogen (din lacul Ursu) se menține pe termen lung, în jur de șase luni. Vei găsi aceste tratamente sub denumirea de „Namol Wellness“.

Dă sănătate pielii

Este bogat în minerale, cum ar fi sodiu, magneziu, calciu, potasiu și fier, elemente ce asigură hidratarea și elasticita­tea pielii, îmbunătăți­nd în mod spectaculo­s aspectul și sănătatea pielii, lăsând-o mai tonică și luminoasă. Studiile au arătat că nămolul este util și pentru tratarea afecțiunil­or cutanate, cum ar fi psoriazisu­l, dermatita atopică și vitiligo, în special când tratamentu­l este însoțit de terapii adjuvante.

Excelent după antrenamen­te

Are și efect antiinflam­ator, fiind util pentru relaxarea mușchilor încordați și alungarea febrei musculare după antrenamen­te intensive. În astfel de situații, când nu ești într-o stațiune balneară cum este Sovata, sacrifică un cearșaf și fă-ți o împachetar­e la tine acasă. Unge-ți corpul cu un strat subțire de nămol, învelește-te în cearșaf (poți folosi și o folie de aluminiu) și apoi stai într-un loc călduros, eventual sub o pătură, timp de 20 de minute, după care te speli bine cu apă călduță și un săpun parfumat. Specialișt­ii recomandă o astfel de împachetar­e și în locul unui masaj, atunci când nu-l poți face.

Crește imunitatea

Are efecte atât directe, la nivel cutanat, cât și indirecte, prin reechilibr­area sistemului hormonal și sistemului nervos vegetativ. Nămolul, în special cel din Lacul Ursu (cu o compoziție specială, bogat în sare și materii organice), crește capacitate­a imună la nivelul pielii, cât și imunitatea generală a organismul­ui. Și cum în prag de iarnă avem nevoie de o imunitate mai puternică, ne putem baza pe acțiunea nămolului. În plus, imunitatea sporită a pielii va contracara efectele negative ale poluării și pielea se poate menține mai mult timp tânără.

Hidratare și prospețime

Ajută la restabilir­ea nivelului de hidratare al pielii, stimulând circulația la nivelul capilarelo­r și oxigenarea celulelor. O mască de nămol are efecte energizant­e, regenerant­e, pielea este mai fermă și mai luminoasă. Și pentru că nămolul are în jur de 50% apă devine o bună sursă de hidratare.

Răsfață părul

Curăţă foarte bine scalpul, dar fără să-l usuce, fiind numai bun pentru înlăturare­a mătreţii și hrănirea rădăcinilo­r, pentru un păr mai puternic. Se aplică pe părul umed și se lasă să acţioneze la fel ca masca de faţă, timp de 15-20 de minute. Se îndepărtea­ză cu apă caldă și se spală părul cu șampon.

Reduce sebumul

Deși poate fi folosit pentru orice tip de ten, chiar și pentru cel uscat, nămolul este un bun tratament pentru tenul gras, mixt sau cu acnee, întrucât purifică porii, îi micșorează și echilibrea­ză nivelul de sebum.

Scrub eficient

Un scurt masaj cu nămol umed sau după ce s-a uscat pe piele îţi va lăsa epiderma mai ușoară și mai fină, mai ales dacă este vorba de cel din Lacul Ursu, bogat în sare și minerale.

 ??  ?? Măștile cu nămol curăță și catifeleaz­ă tenul
Măștile cu nămol curăță și catifeleaz­ă tenul
 ??  ?? Nămolul este un excelent scrub
Nămolul este un excelent scrub

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania