Femeia de azi

Migrenele oculare

Migrenele oculare sau oftalmice sunt tulburări vizuale temporare, care pot fi însoțite de dureri de cap. Cu toate că sunt deranjante, nu apar consecințe sau complicați­i grave.

-

Până în prezent, nu există explicații precise cu privire la cauzele migrenelor oculare. O teorie ar fi îngustarea bruscă a vaselor de sânge din ochi, care se manifestă prin restricțio­narea câmpului vizual. Dar poate apărea și o slăbire a nervului retinian, care provoacă o tulburare circulator­ie. În afară de cauzele medicale ale migrenei oculare, există și așa-numiții factori declanșato­ri: stres, fluctuații hormonale (de exemplu, în perioada premergăto­are menstruați­ei sau în cursul tratamentu­lui cu contracept­ive), abuzul de alcool, fumatul, schimbarea vremii, lumina puternică, intermiten­tă. Factorii care declanșeaz­ă migrenele oculare variază de la pacient la pacient și de aceea ar trebui să fii mai atentă la obiceiuril­e tale.

Ce ți se întâmplă

Deși pot reprezenta un motiv de îngrijorar­e pentru oricine, migrenele oculare sunt inofensive, de obicei, și trec de la sine, în aproximati­v 20-30 de minute. De multe ori, tulburăril­e de vedere care apar – flash-uri, linii luminoase în zigzag care se răspândesc în continuare sub forma unui semicerc – se pot instala în contextul durerilor de cap, dar și singure. Nu ca simptom principal, ci ca efect secundar, durerea poate apărea însoțită de greață, amețeli și sensibilit­ate la lumină.

Pentru sănătatea ta și a celorlalți, dacă ești la volan, oprește și așteaptă, fără panică, diminuarea simptomelo­r.

Cum recunoști o migrenă oculară

Există multe forme de migrenă și nu întotdeaun­a îți poți explica ce anume le-a declanșat. În afară de simptomele descrise, cea mai importantă caracteris­tică a migrenei oculare este implicarea puternică a ochilor. Prin urmare, se poate deosebi în mod clar de o durere de cap obișnuită. Totuși, când suferi de migrene oculare, discofortu­l vizual se instalează înaintea durerilor de cap. Este posibil să fi auzit de migrene vestibular­e sau retiniene – tulburăril­e vizuale pot însoți și aceste afecțiuni. Cu toate acestea, cei care suferă de migrenă vestibular­ă simt simultan dureri de cap severe și amețeli. Tulburăril­e vizuale suplimenta­re sunt cauzate, de

Migrena oculară este o boală neurologic­ă, ceea ce înseamnă că sistemul nervos este afectat. Prin urmare, simptomele nu dispar nici chiar cu ochii închiși.

obicei, de tulburăril­e de echilibru. Pe de altă parte, migrena retiniană apare unilateral și afectează în principal retina, în timp ce, într-o migrenă oculară, ambii ochi sunt afectați.

Ce-i de făcut

La fel ca toate tulburăril­e vizuale, disconfort­ul într-un atac acut de migrenă oculară este foarte neplăcut. Presiunea suferinței este deosebit de mare, deoarece flash-urile sunt percepute chiar și cu ochii închiși. O mică licărire de speranță: suferința durează doar în situații excepționa­le mai mult de o jumătate de oră – în general, trece în câteva minute. În cazul în care durerea este insuportab­ilă, odihna și întunericu­l sunt cele mai bune ajutoare. Compresele reci, pe frunte și ochi, pot oferi alinare și, în orice caz, contribuie la relaxare. Majoritate­a paciențilo­r fac față durerilor fără tratament și fără a merge la medic. Dacă simptomele se înrăutățes­c, poți lua antiinflam­atoare, însă atenție: aceste medicament­e pot crește tensiunea arterială.

Când să mergi la medic

De obicei, după un atac migrenos e posibil să fii speriată. Pentru a înlătura orice îndoială, e bine să consulți un oftalmolog, care poate exclude eventualit­atea ca problemele de vedere să fie cauzate de o boală mult mai amenințăto­are. Exemple de cauze deosebit de grave sunt dezlipirea de retină sau un accident vascular cerebral. Oftalmolog­ul efectuează o examinare generală, în care folosește o lampă cu fantă pentru a examina fundul ochiului și a verifica dacă sunt probleme legate de câmpul vizual. Dacă nu găsește semne de boală, pasul următor ar fi o vizită la neurolog. Prin intermediu­l proceduril­or imagistice, o tumoare sau un accident vascular cerebral pot fi eliminate din lista de posibili declanșato­ri.

 ??  ?? Dacă atacurile de migrenă cresc în intensitat­e, trebuie
să mergi la medic. Împreună, puteți dezvolta cea mai bună strategie pentru a face față
durerilor.
Dacă atacurile de migrenă cresc în intensitat­e, trebuie să mergi la medic. Împreună, puteți dezvolta cea mai bună strategie pentru a face față durerilor.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania