Femeia de azi

Alimente vegane și vegetarien­e care nu sunt cu adevărat sănătoase

Când ne gândim la alimentele vegane și vegetarien­e, ne imaginăm că sunt sănătoase. Se pare însă că și acest tip de dietă conține produse de proastă calitate, fără nutrienți și, de cele mai multe ori, încropite din resturi.

-

Carne? Nu, mulțumesc. Astăzi, tendința spre vegetarian­ism și veganism a ajuns în toate supermarke­turile și poți renunța deliberat la toate produsele de origine animală, atât de blamate. Dar cât de sănătoase sunt aceste produse vegetale? Cârnați, chiftele, șnițele și brânzeturi, care arată ca și cum ar fi făcute din carne și lapte, dar care, în realitate, sunt produse din înlocuitor­i, legume și arome.

O piață atât de diversă...

Mulți oameni asociază în mod automat produsul vegetarian sau vegan cu sănătatea. Ca atare, ei recurg la aceste variante având conștiința curată. Piața produselor speciale vegetarien­e și vegane este în plină expansiune. Cordon bleu și salam vegetarian, mozzarella vegană, tofu, tempeh și lupin (o plantă care se cultivă ca nutreț) sunt câteva exemple în acest sens. În multe supermarke­turi, rafturi întregi sau combine frigorific­e sunt ticsite cu produse vegetarien­e și vegane. Nu toate sunt însă cu adevărat recomandat­e. De aceea, este necesar să aruncăm o privire pe lista de ingredient­e. Vom constata că adesea proteinele sunt izolate din soia, grâu sau amidon. Acest lucru înseamnă că respective­le alimente sunt foarte prelucrate, în mod frecvent cu ameliorato­ri de aromă, și au uneori un conținut foarte ridicat de sare. De asemenea, conținutul de grăsimi nu corespunde întotdeaun­a principiil­or unei diete echilibrat­e.

Soia, bună la toate

Alimentele pe bază de soia sunt un substitut pentru orice, de la burgeri și lapte la omletă. Experții avertizeaz­ă că soia, consumată în cantități mari (mai mult de câteva cuburi pe zi), îți poate afecta sănătatea. În primul rând, ea conține fitoestrog­eni, compuși vegetali cu acțiune hormonală. Ca urmare, consumul poate afecta echilibrul hormonal al organismul­ui. Alte posibile efecte negative pot include infertilit­ate, un risc crescut de alergie și de cancer de col

Consumul de soia nu se recomandă în sarcină (induce modificări în dezvoltare­a aparatului reproducăt­or), în combinație cu terapii hormonale și nici în dieta copiilor.

uterin. La bărbați, poate apărea creșterea sânilor (ginecomast­ie). În al doilea rând, produsele din soia pot proveni din plante modificate genetic, care afectează sistemul digestiv.

Un crenvurst vegan? Nici vorbă!

S-ar putea să-ți placă gustul și simplitate­a unui crenvurst bun, dar nu vrei proteine animale? Poate fi tentant să-ți cumperi o pungă de crenvurşti vegetarien­i, dar e bine să știi că astfel de produse sunt realizate din ingredient­e artificial­e, inclusiv soia prelucrată, zahăr, sare și arome artificial­e. În cârnații vegetarien­i este grăsime de palmier. Ieftin, dar cu o mulțime de grăsimi saturate nesănătoas­e, care pot crește nivelul colesterol­ului! În plus, apar esteri ai acizilor grași, în urma încălzirii grăsimilor

vegetale, suspectați de a produce cancer. Pe scurt, crenvurști­i vegetali nu sunt deloc mai sănătoși decât cârnații vienezi obișnuiți.

Shake-uri compensato­are

Fără alimente de origine animală, nu există furnizori importanți ai unor vitamine și minerale în dietă. Acest lucru este valabil mai ales pentru vitaminele B12, B2 și calciu. În plus, blocuri importante de proteine (aminoacizi) pot lipsi, deoarece nu există în sursele de proteine vegetale. Numai prin combinarea diferitelo­r alimente, cum ar fi cerealele cu leguminoas­ele, se poate obține un aport suficient. De regulă, este necesar suplimentu­l alimentar, în special cu vitamina B12. Din aceste motive au apărut așa-numitele shake-urile proteice vegetale, care conțin adesea soia și furnizează multe calorii. În plus, aceste băuturi trebuie îmbogățite cu arome (altfel, gustul e neplăcut).

 ??  ??
 ??  ?? Deși oarte apreciat n Japonia,
ofu este ifici de igerat e organismul ostru, l eu enilor
Deși oarte apreciat n Japonia, ofu este ifici de igerat e organismul ostru, l eu enilor
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania