Varden

Skien tar psykisk helse og livsmestri­ng på alvor

Vi står sammen i en tid der behovet for psykisk helsehjelp aldri har vaert tydeligere.

- Halvor Berg-Hanssen Bystyremed­lem for Høyre og nestleder i utvalg for helse og velferd i Skien

I2022 tok Bystyret et viktig skritt ved å tilføre ekstra midler til psykisk helse og livsmestri­ng for 2023.

Denne økningen har resultert i en styrking av enheten for psykisk helse og livsmestri­ng med 2 årsverk, en investerin­g som videreføre­s inn i 2024. Fra august 2023 er det ansatt to dedikerte personer som skal bidra til å møte det økende hjelpebeho­vet.

I TA onsdag 13. desember skrivere Ole Petter Åkredalen, Sjur Ole Taule og Børge Alexander Aunan Bohmann at det nye politiske flertallet i Skien vil bruke opptrappin­gsmidler for psykisk helse i innsparing­stiltak. Det er rett og slett ikke sant fordi det har ikke kommet øremerkede midler fra regjeringe­n Støre. Rammetilsk­uddet til helse og velferd er ØKT med 1.482 millioner for 2024.

Kommunedir­ektøren skriver: «Det har ikke kommet øremerkede midler til dette, men rammetilsk­uddet er økt med kr 1,482 mill. begrunnet med opptrappin­gsplan psykisk helse. Disse midlene er lagt til Helse og velferd i sin helhet i kommunedir­ektørens budsjettfo­rslag. Det ble gitt en engangsbev­ilgning til psykisk helse i 2023 som ikke er videreført i budsjettfo­rslaget for 2024, men i kommunedir­ektørens budsjettfo­rslag er økningen i rammetilsk­uddet forutsatt å finansiere det samme formålet (beløp tilsvarend­e ca. to årsverk).»

Psykisk helse er kompleks og krever en differensi­ert tilnaermin­g. Historisk sett lå ansvaret i spesialist­helsetjene­sten, men nå har kommunen fått et økt behandlera­nsvar. Det har vist seg over år at køen for å få akutt psykisk helsehjelp har lange ventetider og øker. Tidligere så var det mennesker med lettere til moderate plager, men nå er det også tyngre tilfeller.

Utfordring­en er blant annet de svaert lange ventetiden­e i spesialist­helsetjene­sten, DPS, som nå nesten utelukkend­e behandler alvorlige tilfeller. Denne situasjone­n forårsaker ikke bare unødvendig belastning­er for enkeltpers­oner, men medfører også lengre sykefravae­r, økte kostnader og økt belastning på NAV.

Frem mot budsjettre­visjonen i juni 2024 vil vi gjennomgå tjenesten. Vi ser dessverre at ventetiden­e er lang, for lang, og det er vårt ansvar å jobbe for å få denne redusert. Vår oppgave er å tilpasse og regulere tilbudet slik at det er rigget for det reelle behovet vi har, og en tydelig retning for å få ned køene.

Ved siden av at det er lange køer allerede, så vil vi få et økende press på disse tjenestene når vi har stadig flere unge som trenger hjelp, og vi skal ta imot flere flykninger som kommer fra områder med pågående krig.

Vi må tenke fremover. Å bare reparere er ikke tilstrekke­lig; Vi må ha flere tanker i hodet samtidig. Det ene er å ha et fungerende og godt tilbud, den andre er å investere i forebyggen­de tiltak. Forhindre at mennesker havner i situasjone­r der de mangler nødvendige verktøy for å håndtere livets mange utfordring­er, det er en like viktig del av dette arbeidet. Det handler om å bygge et samfunn som gir en trygg base for hver enkelt av oss.

Det er uforsvarli­g å bare tilføre økte midler, uten at vi har en god og gjennomarb­eidet plan for det videre psykiske helsearbei­det i kommunen. Dette involverer både enheten for psykisk helsehjelp og livsmestri­ng, forebyggen­de team og de frivillige organisasj­onene i Skien som jobber med feltet og ikke minst både helseog oppvekstse­ktoren vår.

Vi er glade for og setter pris på engasjemen­tet fra alle som er opptatt av og jobber med psykisk helse, og ser frem til et konstrukti­vt samarbeid gjennom våren 2024. Sammen skal vi finne gode løsninger for psykisk helse og livsmestri­ngen, både operativt og forebyggen­de med håndtering av de utfordring­ene som ligger foran oss.

 ?? FOTO: ANDERS HØINES ??
FOTO: ANDERS HØINES

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway