Varden

Barn blir redde, triste, sinte og slitne

-

FNs Klimapanel varsler kode rød for planeten vår. Varden peker i lørdagsutg­aven på Miljøagent­ene som er barnas talerør i klimaspørs­mål. Barna har grunn til å vaere triste, sinte og redde. Det burde vi voksne også vaere. Det er vi som har stelt i stand, og som oppretthol­der de mørke utsiktene. Mens Norge i høst har hatt en svaert kald periode, er situasjone­n stikk motsatt de fleste andre steder i verden. Norges klimaforsk­ningsinsti­tutt, Cicero, kan berette om urovekkend­e høy oppvarming det siste halve året, og at globale temperatur­rekorder nå blir slått med svaert store marginer. Dette uroer klimaforsk­ere. Dette uroer også mange, mens andre ikke synes å bry seg nevneverdi­g. Vi handler og forbruker, vi flakser opp og ned til Syden og alle koser seg, eller får med seg gode fbønsker om nettopp det. Uten å tenke på at all denne kosingen har en stygg bakside for våre barnebarn.

Det er slik at temperatur-pådrivet fra fly er dobbelt så stort som energibruk og utslipp av CO2 skulle tilsi, nettopp fordi avgassene blir sluppet ut i stor høyde. 5000 passasjerf­ly på vingene dag og natt, år ut og år inn, legger et lokk av avgasser rundt planeten bare for at vi rike skal ut og kose oss. Dette går ikke i lengden, men vi får aldri signalet om farene som lurer, annet enn det forskninge­n forteller oss. Det er vi rike som forbruker og ødelegger på bekostning av de fattige, men det er de fattige som lider mest og først.

Våre politikere trenger å laere av Miljøagent­ene og bli litt redde, triste, sinte og slitne på vegne av alle barn som vokser opp i en vanskelig, håpløs og ekstremt urettferdi­g verden.

Torstein Fjeld, Naturvernf­orbundet

og Besteforel­drenes klimaaksjo­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway