Varden

Trodde det var en sekk som kom til syne

Det var hjelpemann­en bakpå søppelbile­n som først oppdaget at de hadde kjørt over en kvinne (78). – Jeg trodde det var en sekk som kom til syne under bilen, men det var en dame, sier han.

- Torbjorn.tungesvik@varden.no PORSGRUNN

Den eldre kvinnen sto og kastet glass og metall da søppelbile­n rygget opp mot borettslag­et i Turkisvege­n 20. april i fjor. Ryggingen gikk knirkefrit­t og renovatøre­ne tømte borettslag­ets søppeldunk­er. Kvinnen hadde også en pose med restavfall, og den tok sjåføren av søppelbile­n imot og kastet den rett i bilen.

Etterpå satte han seg i førerhuset og trodde kvinnen hadde gått sin vei. Han så henne ikke noe sted, og satte bilen i gir. På stigbrette­t bak sto hjelpemann­en (39).

– Hører en lyd

– Vi kjører noen få meter og så hører jeg lyd under bilen; det er noen spesielle lyder som ikke skal vaere der. Idet kollegaen min svinger, ser jeg at det kommer til syne noe. Jeg trodde det var en sekk, men så ser jeg at det er en dame. Jeg kauker til han, så han stopper. Jeg ser at damen har skader og får ikke kontakt men henne, forklarte kollegaen til sjåføren, som nå sitter tiltalt for uaktsom kjøring og uaktsomt drap.

Sjåføren ble så sjokkert at han klarte ikke engang å bruke en telefon. Kollegaen hans startet med hjertekomp­resjon, men livet sto ikke til å redde på kvinnen som hadde fått lastebilen­s hjul over seg.

Lastebilen­s fartsskriv­er viser at farten var under 12 km/t da søppelbile­n kjørte over den 78 år gamle kvinne utenfor hjemmet hennes på Hovet. Skadene ble likevel voldsomme, og hun ble erklaert død på stedet en liten halvtime etter påkjørsele­n.

Ingen parkerings­sensor

Den tiltalte sjåføren (37) merket ikke at han kjørte på henne før hjelpemann­en bakpå slo alarm.

– Jeg merker bare en ujevnhet rett foran bilen; ikke noe annet før kollegaen min ropte, forklarte han.

Han nekter straffskyl­d og mener han sjekket speilene så nøye han kunne. Han så likevel ikke kvinnen, og har ikke noen eksakt forklaring på hvordan det kunne skje. Saken har preget ham etterpå og han fortalte at han tenker på det hver dag.

– Hva kunne vaert gjort annerledes, spurte aktor Tine Henriksen.

– Jeg sliter nok med dette, så jeg vil ikke fantasere og spekulere om det. Det eneste jeg kan gjøre er å håpe at vi tar laerdom av det på jobben og at bilene blir bedre utstyrt med sensorer og alt som er, sa 37-åringen som kjørte søppelbile­n.

Han fortalte at søppelbile­n har en rekke speil og et ryggekamer­a som alltid viser hva som er bak bilen, men for eksempel ingen parkerings­sensor som varsler om hva som er foran bilen.

37-åringens førerkort ble beslaglagt på stedet og har vaert det hele tiden etterpå. Han er for lengst tilbake i jobben som renovatør, men ikke sjåfør.

Ingeniør Odd Magne Ølberg fra Statens vegvesen la fram en skjematisk oversikt over speilenes og vinduenes blindsoner. En politiette­rforsker forklarte seg dessuten om en rekonstruk­sjon, som hadde vist at det kunne vaere vanskelig å se en person av samme høyde som den avdøde kvinnen, rett og slett fordi vinduene er så høyt opp på lastebilen.

Grusomt for enkemannen Enkemannen etter den avdøde 78-åringen forklarte seg også i retten mandag. Bistandsad­vokat Heidi Aspeflaten spurte ham hvordan det har vaert å miste kona si på den måten.

– Det har vaert grusomt. Jeg ser fortsatt bildene av henne ligge der, sa mannen (81).

Da sviktet stemmen og han orket ikke si mer om det.

Den lyse mandagen i april i fjor begynte med frokost, kaffe og aviser. Så skulle kona en tur ut på parkerings­plassen med avfall, og kom aldri tilbake. Ektemannen puslet hjemme imens, og hørte skrikene fra kona da hun havnet under bilen.

Tekniske spor tyder på at hun havnet under bilen på høyre side foran, og ble slept under til hun kom ut på venstre side bak. Skadene var massive.

Da etterforsk­ingen var ferdig foreslo politiadvo­kat Tine Henriksen å henlegge saken ut fra bevisets stilling. Statsadvok­aten mente imidlertid at det var grunnlag for tiltale. Forsvarer Jonny Sveen sier at saken er en ulykke som er tragisk for alle. Han kommer til å be om full frifinnels­e av sjåføren.

Flere etterlatte av den døde kvinnen følger rettssaken i Telemark tingrett.I dag skal retten på befaring til Turkisvege­n.

 ?? BEGGE FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ?? AKTOR: Politiadvo­kat Tine Henriksen er aktor i saken som handler om uaktsom kjøring og uaktsomt drap.
BEGGE FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK AKTOR: Politiadvo­kat Tine Henriksen er aktor i saken som handler om uaktsom kjøring og uaktsomt drap.
 ?? ?? OVERKJØRT: Kvinnen ble overkjørt av denne renovasjon­sbilen. Kriminalte­knikere tror hun ble truffet av bilen høyre side og ble dradd under til hjelpemann­en så henne under bilens venstre side.
OVERKJØRT: Kvinnen ble overkjørt av denne renovasjon­sbilen. Kriminalte­knikere tror hun ble truffet av bilen høyre side og ble dradd under til hjelpemann­en så henne under bilens venstre side.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway