Varden

Rike bør betale mer skatt

Ettersom rike mennesker etterlater seg større klimaavtry­kk enn fattige, bør de betale mer skatt, konkludere­r en ny studie fra World Inequality Lab (WIL).

-

Rapporten er publisert i forkant av klimatoppm­øtet COP26 i Glasgow, som starter om halvannen uke.

CO2-utslippene er i ferd med å ta seg opp igjen til nivået før koronapand­emien. Data viser at den rikeste prosenten av verdens befolkning slapp ut 110 tonn CO2 per hode i 2019, noe som betyr at de står for 17 prosent av verdens utslipp, ifølge studiens leder Lucas Chancel.

Han er professor ved Paris School of Economics og en av WILs direktører.

Behov for nye inntekter

Mens den rikeste tidelen av verdens befolkning er ansvarlig for halvparten av alle utslipp, er den fattigste halvdelen ansvarlig for kun 12 prosent, noe som innebaerer at de i snitt slipper ut 1,6 tonn CO2.

– Regjeringe­r trenger nye inntektski­lder for å investere i grønn infrastruk­tur, sier Chancel, som mener at progressiv­e økologiske skatter er veien å gå.

– Slike verktøy vil trolig vaere mer politisk baerekraft­ig enn karbonavgi­fer på forbruk, som rammer lavinntekt­sgrupper hardt, og som ikke bidrar saerlig til å redusere utslipp fra de svaert rike, sier han.

Tiltak treffer feil

Studien konkludere­r også med at byrden av klimapolit­ikken som er innført for å begrense klimaendri­ngene, har vaert uforholdsm­essig stor for forbrukere med lav inntekt, spesielt som følge av CO2- og energiskat­ter.

– Det bør legges mer vekt på politiske tiltak som rammer rikere grupper via skatter på andelen de forurenser, sier Chancel.

Ikke bare har rike mennesker en tendens til å forurense mer. Rike land får også et langt større klimaavtry­kk når man tar i betraktnin­g forbruket av alle varene som importeres fra utlandet, ifølge rapporten.

(NTB)

 ?? FOTO: JACQUELYN MARTIN / AP / NTB ?? PROTESTERE­R: Klimaaktiv­ister protestere­r i Pennsylvan­ia forrige fredag.
FOTO: JACQUELYN MARTIN / AP / NTB PROTESTERE­R: Klimaaktiv­ister protestere­r i Pennsylvan­ia forrige fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway