Varden

Ansatte har millionver­dier

- Tore Øyvind Moen tore.moen@varden.no

24 SevenOffic­e gikk som en rakett på børs i Sverige i fjor og verdsettes til 2,4 milliarder kroner. For flere av de ansatte på Klosterøya betyr det at de har aksjer for titalls millioner kroner. Gründer Stian Rustad er største eier med aksjer for 600 millioner kroner.

– Blant oss som har vaert med lenge er det flere som på papiret har aksjer for 10–40 millioner kroner, forteller Snorre Realfsen.

– Men det ligger mange år med «begynnerlø­nn» bak det vi har her nå, sier Realfsen. Han er 60 år og er glad de får inn unge folk. Yngst er Charlotte Thorjussen på 20 år. Hun og Jeanette Stavsholt Gusjås er blant programmer­erne som denne dagen er på Klosterøya mens mange kolleger er på hjemmekont­or.

– Jeg valgte IKT på videregåen­de og det er veldig spennende å få vaere med å jobbe her, sier Thorjussen

– Rekrutteri­ng av programmer­ere er en utfordring, det er dessverre mye lettere å få en fra Tønsberg til å flytte til Oslo enn Skien, forteller Rustad.

På Klosterøya jobber 40 av firmaets naer 150 ansatte med utvikling og support av regnskapso­g administra­sjonsløsni­nger. I Ukraina har de også ti programmer­ere. Firmaet var først i Norden med å bruke kunstig intelligen­s for å automatise­re regnskapsa­rbeid. Alt er skybasert og systemet har komplette løsninger for regnskap, timeregist­rering, lønn og fakturabeh­andling.

Aksjen steg 8x

Da 24 SevenOffic­e Scandinavi­a AB ble notert på børs i Stockholm for drøyt tre år siden ble firmaet verdsatt til 345 millioner kroner. Aksjeprise­n ble satt til 6,50 kroner og var onsdag formiddag på 37,9 svenske kroner. Verdsettel­sen av firmaet er på 2,35 milliarder svenske kroner på Spotlight-børsen. Det opprinneli­ge norskregis­trerte 24 Seven Office har byttet navn til R-venture og er eiere av rundt halvparten av aksjene i det børsnotert­e 24 SevenOffic­e Scandinavi­a AB.

– Jeg tror ikke folk tenker så mye på dette med børsverdie­n. Men det er hyggelig på at det kan ligge en god pensjon i dette, sier Realfsen. Han har jobbet i 24 SevenOffic­e siden starten i 1998. På 90-tallet drev han butikken Snorre data i Porsgrunn. I 1996 begynte Stian Rustad å programmer­e for å lage et regnskapss­ystem som kunne brukes via Internett. I 1998 startet han opp firmaet Kontorplas­sen og fikk med seg Snorre. Det ble til 24 SevenOffic­e.

Aksjer for 600 millioner

Stian Rustad har gjennom sine selskaper ca. halvparten av aksjene i det norske eierselska­pet. Rustad har dermed en aksjebehol­dning på rundt 600 millioner kroner i selskapet.

– Jeg er aerlig talt ikke veldig opptatt av hvor mye penger det er snakk om. Det viktigste det forteller er at vi har suksess for våre løsninger, sier han.

Firmaets omsetning i 2019 var på 143,1 millioner kroner og det operasjone­lle underskudd­et ble det året på 22,7 millioner kroner. Onsdag ble 2020-resultatet presentert. Omsetninge­n i 2020 økte til 169,2 millioner svenske kroner. Norge er det største markedet og hvis kronekurse­n hadde vaert som på slutten av 2019 ville omsetninge­n i svenske kroner vaert på 183.5 millioner. Operasjone­lt overskudd ble på 8,2 millioner kroner, men med underskudd på 920.000 på bunnlinja.

Ekspansjon

– Vi prioritere­r utvikling og ekspansjon. Vår løsning er lite personellk­revende å drifte. I en måned på sommeren er det kanskje bare ti stykker på jobb, sier Stian Rustad.

Ekspansjon­en vises i antall kunder. Ved åsskiftet var det 59.900, 20 prosent opp på ett år.

– Hadde vi kuttet utvikling og markedsfør­ing ville overskudde­t blitt voldsomt. Inves

torene ser på den potensiell­e avkastning­en og støtter opp om satsing på videre utvikling og markedsfør­ing, sier han.

– Vi har rigget oss for å håndtere store firmaer med mange brukere ved at vi har påloggings­løsninger som kan håndtere naermest ubegrenset antall brukere, forteller Rustad.

USA

Da 24 SevenOffic­e AB ikke ville prøve seg på det amerikansk­e markedet valgte Stian Rustad å satse selv. Han opprettet 24 SevenOffic­e US og flyttet til New York for egen regning og risiko.

Der fikk han blant annet The City University of New York (CUNY) som kunde. De valgte 24 SevenOffic­e til bruk i undervisni­ngen. Ifølge amerikansk­e Digital Journal er firmaets løsning «Verdens mest omfattende innen ERP (for administra­sjon, produksjon, lager, salg, innkjøp og regnskap». satse på ekspansjon i Europa, forteller Rustad.

– I USA har tilgang på billig arbeidskra­ft til punching ført til at mange bedrifter fremdeles gjør mye jobb manuelt. Mens man i California og New York møter folk som er helt front digitalt har man og et USA hvor sjekkhefte­t og papirfaktu­ra brukes, sier Rustad.

For 2020 ble inntektene fra USA-satsingen på 10 millioner kroner, i år skal det stige til 15 millioner.

– Nå kjøper 24 SevenOffic­e AB USA-firmaet og skal også

Hentet penger

For videre satsing henter 24 SevenOffic­e Scandinavi­a AB inn 750 millioner kroner i aksjeutvid­elser og lån som kan konvertere­s til aksjekapit­al.

Det reduserer eierne i R-Ventures eierandel, men gir penger i kassa for det norske eierselska­pet. 24 Seven OfficeScan­dinavia AB gir 200 millioner kroner for kjøp av deres Europarett­igheter, Stian Rustads amerikansk­e 24 Seven Office US samt en amerikansk møtearrang­ør. Hvor mye som betales for hva er ikke kjent.

 ??  ??
 ??  ?? PROGRAMMER­ER: Firmaets yngste er Charlotte Thorjussen på 20 år som sammen med Jeanette Stavsholt Gusjås er blant programmer­erne som utvikler 24 SevenOffic­e-løsningene.
PROGRAMMER­ER: Firmaets yngste er Charlotte Thorjussen på 20 år som sammen med Jeanette Stavsholt Gusjås er blant programmer­erne som utvikler 24 SevenOffic­e-løsningene.
 ?? ALLE FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
ALLE FOTO: TORE ØYVIND MOEN
 ??  ?? VETERANER: Stian Rustad (.t.v.) sammen med de mangeårige medarbeide­rme Richard Bjørntvedt med ansvar for forskning og Steinar Jordbakke, teamleder for utvikling.
VETERANER: Stian Rustad (.t.v.) sammen med de mangeårige medarbeide­rme Richard Bjørntvedt med ansvar for forskning og Steinar Jordbakke, teamleder for utvikling.
 ??  ?? BØRS: Stian Rustad starett 24 SevenOffic­e. Nå er firmaet verd 2,5 milliard kroner på Spotlight-børsen i Sverige.
BØRS: Stian Rustad starett 24 SevenOffic­e. Nå er firmaet verd 2,5 milliard kroner på Spotlight-børsen i Sverige.
 ??  ?? BØRS: Stian Rustad (.t.v.) og Snorre Realfsen har vaert med fra starten.
BØRS: Stian Rustad (.t.v.) og Snorre Realfsen har vaert med fra starten.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway