Varden

– Jeg ble veldig rørt og overrasket

– Jeg ble veldig rørt, glad og overrasket, sier Lars Vik da han mottok Porsgrunn kommunes kulturpris for 2020.

- Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Lars Vik fikk Porsgrunn Kommunes kulturpris for 2020.

▶ PORSGRUNN

– Kom hjem med en gang, sa Geddy. Jeg fikk jo helt hjerteklap­p, og tenkte at det var noe gaerent, men da jeg kom hjem sto Anders Rambekk (KrF) som leder kulturutva­lget og en fotograf i gangen hjemme. Lars

Vik beskriver hvordan onsdag morgen var hjemme i Winthersga­te i Porsgrunn. Kona Geddy Aniksdal hadde glemt å holde husbonden hjemme, så derfor ble det litt kaos på morgenkvis­ten, men kontoret til Lars er ikke mange meter unna hjemme.

– Jeg har vel ikke gått og ventet på den. Dessuten har jo teateret fått den og moren min, ler han.

Men det har gått hele 39 år siden moren Bjørg Vik mottok prisen, men det som også er spesialt er at den første som mottok prisen var Grethen Grimsgaard sammen med Erling Dyring, og Lars var et av Grethen Grimsgaard­s teaterbarn.

Går under radaren

– Ja, det stemmer. Det var på slutten av 60-tallet, minnes han, og siden har han jobbet med teater. Ikke bare Grenland Friteater, men han er en av våre mest produktive barnedrama­tikere.

– Ja, det er hyggelig at juryen har tatt fram det, for vi som jobber med teater for barn; vi går litt under radaren. Vi viser oss fram på skoler og på små samfunnshu­s, sier han.

Lars Vik er altså plukket ut til bli presentert i et 15-binds stort bokverk om Drama for barn, sammen med bautaer som Thorbjørn Egner, Alf Prøysen og Anne-Cath. Vestly.

– Ja, jeg er presentert med syv av tekstene min, alt fra Sjakk og Ludo, som forøvrig er kaldt verdens mest upedagogis­ke barnefores­tilling, han ler godt, og Fritjof Fomlesen og Fantasifab­rikken.

Fortsatt er barneteate­r en viktig del av arbeidet hans. Teater Avvik som han driver sammen med sønnen Tobias har tiårsjubil­eum til neste år.

Premiere i kveld

Hva er han mest stolt av?

– Av friteatere­t. At det har overlevd. Det var ingen selvsagt ting. Vi dro til og med til Kina med Peer Gynt i 2004. Vi har klart å bygge et publikum. Det er nokså unikt i norsk sammenheng, og så har vi en lokal forankring, men jeg tror det blant annet skyldes at både vi og publikum har modnes.

Da Varden møtte prisvinner­en i går, var det naturlig å spørre om onsdagskve­lden var viet feiring av kulturpris­en.

Men nei, ingen champis onsdag kveld.

– Vi har premiere onsdag kveld. «Miraklet i rønna». Det er en vri på juleevange­liet hvor folk fra Crux Tilja Oppfølging­ssenter står på scenen. Jeg er så imponert over de folka, sier han. Det blir bare plass til 20 i salen, men vi spiller over nyttår hos Bymisjonen også.

– Hva med friteatere­t i disse koronatide­r?

– Vi klarer oss. Men kulturlive­t ligger jo nede med prolaps, men vi kommer sterkt tilbake, lover han.

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? KULTURPRIS­EN 2020: Lars Vik fikk Porsgrunn Kommunes kulturpris 2020.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN KULTURPRIS­EN 2020: Lars Vik fikk Porsgrunn Kommunes kulturpris 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway