Varden

Hele familien ble smittet

Siden mandag i forrige uke har en etter en i familien fått påvist korona. Slik har de opplevd covid-19; en mor og seks barn på ett, seks, åtte, tolv, femten og 17 år.

- Jonas Fossing jonas.fossing@varden.no

▶ De siste to ukene har en etter en i familien i Skien fått påvist korona. Slik har de opplevd covid-19; en mor og seks barn på ett, seks, åtte, tolv, femten og 17 år.

▶ Det som er så rart og skremmende for oss, er at vi alle har reagert så forskjelli­g på viruset. Det blir sagt at viruset er farligst for de eldste, men smitten i vår familie viser at det også kan vaere farlig for unge, sier Farah Irsan (17).

▶ SKIEN

Eldste barn i familien, Farah Irsan (17), forteller om en tøff hverdag med forskjelli­ge symptomer.

– Det som er så rart og skremmende for oss, er at vi alle har reagert så forskjelli­g på viruset. Det blir sagt at viruset er farligst for de eldste, men smitten i vår familie viser at det også kan vaere farlig for unge, sier Farah.

Vi møter henne på god avstand utenfor hennes hjem på Kjørbekk i Skien.

I vinduet vinker to av lillesøstr­ene sammen med faren til oss.

Farah forteller at faren er på besøk, for å hjelpe til med å passe resten av søsknene.

– Mamma er på sykehuset med min åtte år gamle bror. Han har reagert veldig kraftig på viruset, sier hun.

Smittet

Det er over en uke siden familien fikk den nedslående beskjeden om at søsteren på 12 år var blitt smittet med korona.

– Vi fikk beskjeden mandag kveld i forrige uke. Det var en skremmende beskjed for oss. Spesielt fordi vi er mange i forskjelli­ge aldre som bor under samme tak, sier Farah.

Hun forteller at viruset alle snakket om plutselig gikk fra fantasi til virkelighe­t.

– Sjokket var stort fordi vi tenkte som de fleste at korona ikke ville ramme akkurat oss, sier hun.

For familien på sju består av mor og seks barn hvor den yngste er ett år, og den eldste er Farah på 17 år.

Hun forteller at mandagen lillesøste­ren på 12 år fikk påvist smitte, ble en spesiell dag.

– Vi skjønte fort at resten av familien også ville få koronaviru­set, sier hun.

Årsaken er at lillesøste­ren på 12 år er utviklings­hemmet, og at det ble vanskelig for resten av familien å ikke bli smittet.

– Det ble veldig vanskelig å takle for oss, for hun forstod ikke så mye av situasjone­n. Det ble umulig for oss å ta vare på henne og hennes behov, men samtidig overholde smittevern­reglene, forteller Farah.

Ettåring smittet

Farah forteller at søsteren hadde sterke symptomer i starten.

– Det var ganske ille de første dagene. Hun spydde, hadde søvnproble­mer og var slapp hele tiden. Det tok en uke før hun begynte å føle seg mye bedre, sier Farah.

Dagen etter fikk broren på 15 år og søsteren på ett år påvist viruset.

– Vi var veldig redde og bekymret da vi fikk beskjeden, siden hun er så liten og skal vaere den yngste i Skien som har blitt smittet av viruset, sier Farah. Men det har heldigvis gått bra med den ett år gamle lillesøste­ren.

– Hun hadde lett forkjølels­e, høy feber og søvnproble­mer de tre første dagene. Men etter det har hun så å si vaert symptomfri, og vi har nesten ikke merket noen ting.

Det samme gjaldt broren på 15 år, som også kom seg til hektene ganske raskt.

– Han hadde også høy feber og følte seg energiløs, men ble tilnaermet symptomfri allerede etter to dager, forteller hun.

Sterke smerter

Verre skulle det bli for Farah selv, som var den i familien som først fikk sterkest symptomer på viruset.

– Det gikk fra at man hadde masse energi, til at det bare snudde helt om. Plutselig kollapset jeg helt, forteller hun.

Hun fikk påvist smitten onsdag i forrige uke og forteller at hun opplevde en konstant smerte, og at hun fikk vondt i både kjeven og tennene.

– Jeg hadde veldig mye hodepine, tårer som rant uten grunn, samtidig som jeg hostet veldig mye. Uansett hvor mye jeg sov, så var jeg alltid trøtt og energiløs. Kroppen kunne gå fra kald til varm, forteller hun og beskriver at spesielt nettene kunne vaere lange og harde.

Det verst pågikk i fire dager, mens når vi møter henne en uke etter på hun fikk påvist viruset, er formen mye bedre.

– Jeg sover mye bedre nå, og har lett hodepine og forkjølels­e. Men plutselig får jeg fortsatt rare symptomer. Det gjør at man blir veldig usikker på dette viruset. Jeg er jo nesten frisk, så hvorfor skal jeg fortsatt få rare smerter, sier hun.

På sykehus

Aller verst har viruset gått utover den åtte år gamle broren.

Både han og moren fikk påvist viruset i helgen som var, og mens moren har følt på smerter i ledd og rygg, men uten feber, har åtteåringe­n blitt så syk at han er på sykehuset.

– Først fikk han ganske milde symptomer, før det brått snudde om, forteller hun.

Brorens tilstand forverret seg såpass at han mandag ble lagt inn på sykehuset.

– Han har hatt pusteprobl­emer, slet med å svelge, kroppstemp­eratur på 40 grader. Når

han sov så kunne vi merke at noe var galt. Han hadde skikkelig røde øyne og masse tårer uten grunn, sier hun.

Planen er at broren og moren skal komme hjem fra sykehuset denne onsdagen.

– Heldigvis har han blitt mye bedre, og han kommer sannsynlig­vis hjem i dag. Men for sikkerhets skyld vil han få med seg et pusteappar­at han kan bruke når han skal sove, sier eldste søsteren.

Frykt

Den siste broren på seks år har testet negativt på viruset, men har også begynt å få korona.

– Han har fått feber og forkjølels­e, og vi har fått beskjed om at han trolig også er smittet.

Farah beskriver at den siste uken har vaert preget av lange dager og mye søvn for familien. Samtidig har viruset ført til en usikkerhet.

– Jeg personlig er ikke redd for viruset, men det er klart at når hele familien blir smittet på denne måten, så bekymrer man seg veldig for de andre, forteller hun.

Advarer

Hun advarer andre om å ikke ta viruset på alvor.

– Hvordan smitten har påvirket familien vår beviser at sykdommen kan vaere farlig for både unge og gamle. Da jeg fikk denne sykdommen ble jeg oppriktig redd for andre som kan bli smittet. Vi må tenke at hvert menneske er verdifullt og at man i verste fall kan dø av denne sykdommen, og vi har faktisk ingen å miste, sier hun.

Hun er opptatt av at folk forholder seg til retningsli­njer og samarbeide­r om å hindre smitten. Samtidig er hun klar på at hun selv følte skam over å få sykdommen, noe hun har tenkt mye på den siste uken.

– Jeg fikk en veldig dårlig følelse, og det er nesten slik at man får en skyldfølel­se man ikke burde ha i det hele tatt. Vi går jo ikke ut døren for å få korona. De som er koronasmit­tet har ikke ingen skyld i det, og det må folk forstå. Denne sykdommen kan ramme alle, og derfor er det viktigste at folk følger reglene så godt som mulig. Vår familie kommer til å overleve dette viruset, men det gjør kanskje ikke andre, sier hun.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? KORONA: Farah Irsan og resten av familien ble smittet med koronaviru­set. – Det som er så rart og skremmende for oss, er at vi alle har reagert så forskjelli­g på viru set, sier hun.
KORONA: Farah Irsan og resten av familien ble smittet med koronaviru­set. – Det som er så rart og skremmende for oss, er at vi alle har reagert så forskjelli­g på viru set, sier hun.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway