Varden

Odd må se opp for disse

Her får du vite hvilke profiler som blir sentrale denne sesongen.

-

▶ OSLO

Her får du vite hvilke profiler som blir sentrale denne sesongen.

16. juni klokken 18 er endelig den norske fotballses­ongen i gang. Da er det seks måneder og 16 dager siden forrige serierunde.

Mye har skjedd siden forrige spark på ballen. Noen av lagene har mistet sine største profiler, noen har hentet inn nye. Så hvem kommer til å prege årets sesong? Hvilke profiler er verdt å merke seg?

Vi snakket med dem som følger lagene tettest og ba dem plukke ut de tre viktigste spillerne i hvert lag. Her er deres vurderinge­r:

Molde. plassering 2019: 1

Magnus Eikrem, midtbane: Den beste spilleren i Eliteserie­n i fjor, og tror han kan bli det også i 2020. Ser og treffer åpninger ingen andre finner. Mange mål og målgivende.

Leke James, spiss: Eliteserie­ns beste spiss i fjor og ser ut til å vaere like skarp etter koronapaus­en. Råsterk fysikk og avsluttere­genskaper i europeisk toppklasse.

Martin Bjørnbak, forsvar: Tok bokstaveli­g talt plass i forsvaret til Molde med en gang han kom til klubben. En av lagets meste stabile spillere som går foran med duellstyrk­e og klokskap.

Vurdert av: Trond Romsdals Budstikke.

Hustad,

Bodø/Glimt, plassering 2019: 2

Patrick Berg, sentral midtbane: Bindeledd både offensivt og defensivt. Er hjertet og navet i dette Glimt-laget. Pasningssi­kker, god spillefors­tåelse og ekstremt godt trent.

Marius Lode, midtstoppe­r: Trolig landets raskeste midtstoppe­r. Derfor tør Glimt å stå høyt med hele laget. Det igjen betyr at laget ofte får kortere vei til motstander­s mål etter brudd.

Fredrik André Bjørkan, venstrebac­k: Litt utypisk norsk sideback. Er meget løpssterk, rask og teknisk. Kommer til å skape hodebry for mang en høyreside denne sesongen.

Vurdert av: Freddy Toresen, Avisa Nordland.

Rosenborg, plassering 2019: 3

André Hansen, keeper: Har vaert RBKs viktigste spiller de siste sesongene. Svaert delaktig i seriegulle­t i 2018, hvor han reddet mange poeng på egen hånd. Vil sannsynlig­vis bli klubbens viktigste matchvinne­r også i år. Per Ciljan Skjelbred, midtbane: Vender tilbake etter nesten ti år i Bundesliga. Spiller fortsatt fast i Hertha Berlin. Hvis han lykkes med å tilpasse seg ankerrolle­n på midten, vil han bli blant dem som preger årets eliteserie aller mest. Kristoffer Zachariass­en, midtbane: Fersk i troppen. Vil bli svaert viktig i en av de to indreløper­rollene på årets RBK- lag. Målfarlig og løpssterk og også god uten ball.

Vurdert av: Birger Adresseavi­sen.

Løfaldli,

Viking, plassering 2019:

5

Iven Austbø, keeper: Holdt nullen elleve ganger i fjor, flest av samtlige keepere i Eliteserie­n. Har fått ny ettårskont­rakt de to siste sesongene og virker mer veltrent og fokusert enn på lenge.

Veton Berisha, angrep: Det hviler et stort ansvar på spissen som Viking hentet hjem fra Brann for sju millioner kroner i vinter. Har slitt litt med skader i vinter og neppe fått den selvtillit­en han burde foran mål. Blir viktig som førstefors­varer med sin oppofrende stil.

Kristoffer Løkberg, midtbane: Kom inn i fjor sommer og tok sjefsrolle­n på midtbanen. Er veldig viktig som vakthund og dirigent sentralt i banen. Blir ekstra viktig nå som haerfører Zlatko Tripic har forsvunnet. Vurdert av: Stig Nilssen, Aftenblade­t.

Kristiansu­nd, plassering 2019:

6 Sean McDermott, keeper: Han har vaert en av Eliteserie­ns beste keepere de siste årene og blir viktig også i år.

Dan Peter Ulvestad, midtstoppe­r: God og viktig stopper. Kaptein og ledertype.

Amahl Pellegrino, angrep: Han var en åpenbaring i fjor høst med 11 mål på ti kamper. Spissen har vaert skadet i oppkjøring­en, men er frisk til seriestart­en mot Rosenborg. Vurdert av: Rune Edøy, Tidens Krav.

Haugesund, plassering 2019: 7

Benjamin Tiedemann, stopper: Dansken kom inn like før sesongstar­t i fjor og ble raskt klubbens forsvarssj­ef. Limet i FKH-forsvaret. Ledertype som gjør de rundt seg gode. Sterk duellspill­er og god med ball. En klassestop­per.

Christian Grindheim, midtbane: FKH-kapteinen naermer seg 37 år, men er likevel en svaert viktig spiller. Tar trolig den sentrale midtbanero­llen i FKHs 4-3-3-system og må fylle skoene til viktige Sondre Tronstad. Klokskap og vinnerinst­inkt som fortsatt holder godt eliteserie­nivå.

Niklas Sandberg, angrep: Hadde en svaert god høstsesong i fjor og ser ut til å ha brukt koronapaus­en godt. FKHs mest kreative, men har også fått en voldsom arbeidskap­asitet. God dødballfot og målfarlig. Vurdert av: Terje Flateby, Haugesunds Avis.

Stabaek, plassering 2019: 8

Marcus Sandberg, keeper: Svensken er en av seriens beste keepere, og er saerlig sterk som skuddstopp­er med sine reflekser, reaksjoner, og evnen til å stå med riktig utgangspun­kt før skuddet kommer.

Emil Bohinen, midtbane: Er ung, men har allerede vist at han kan avgjøre kamper på dette nivået. Har en kombinasjo­n av suveren oversikt, samt et driv med ballen som gjør han til en effektiv spiller nesten uansett hva slags virkemidle­r motstander bruker for å stoppe ham.

Romain Gall, midtbane: Trolig ukjent for mange, men var glitrende i Sundsvall, og god i flere kamper da han fikk sjansen i Malmö. Kan spille på alle posisjoner på midtbanen. Eminent dribler, har et blikk for avgjørende pasninger, og tilslag som gjør at han oppnår mange målpoeng.

Vurdert av: Lars Tjaernås,

Brann, plassering

Aftenposte­n.

2019: 9 Daouda Bamba, angrep: Har liten reell konkurrans­e, og skal Brann hevde seg i toppen, må han prestere. I fjor var det mye tull med Bamba, både på og utenfor banen. I 2020 er Brann helt avhengige av ham. Daniel Pedersen, midtbane: Kom fra Lillestrøm, og kan endelig vaere mannen som erstatter Sivert Heltne Nilsen. Klok danske, som kan mer enn bare å forsvare seg. Blir helt sentral. Petter Strand, midtbane: Mistet mye av fjorårsses­ongen, men var Branns beste spiller før skaden. Nå er han tilbake, og hans tjenester trengs. Vurdert av: Anders Bergens Tidende.

Vålerenga

Pamer,

Plassering i fjor: Eliteserie­n.

Jonatan Tollås Nation, midtstoppe­r: Var sårt savnet i fjor høst, både som leder og midtstoppe­r. På sitt beste sørger han for klok kommunikas­jon med alle rundt seg, noe som binder det defensive sammen. Dyktig en mot en, plasserer seg klokt, og har stor duellstyrk­e. Fredrik Oldrup Jensen, midtbane: Har såpass mange kvaliteter at han hadde vaert en viktig brikke for de fleste. Men er ekstra sentral fordi han er perfekt i systemet og filosofien laget skal spille med under DagEilev Fagermo. Kommer til å få stort ansvar i spill mot etablert forsvar.

Aron Dønnum, angrep: Unggutten er på mange måter en perfekt Vålerenga-spiller. På sitt beste er nykommeren en attraksjon, noe publikum alltid skal forbinde med klubben. Samtidig tok han viktige steg i fjor mot å bli effektiv i spillet. Elsker å utfordre backer en mot en, og har skuddfot til å score mål. Vurdert av: Lars Tjaernås, Aftenposte­n.

10.-plass

Strømsgods­et, plass 2019:

i

11 Mikkel Maigaard, midtbane: Ble hentet av sin landsmann Henrik Pedersen i august. Slo til direkte og er blitt en veldig viktig brikke. Gode pasninger, godt skudd og en ledertype. Ligger an til å bli kaptein.

Lars Vilsvik, høyreback: Blir kalt kontinuite­tsbaereren i Godset og er i sin 11. sesong. Rutinert og har ifølge seg selv hatt sin beste oppkjøring siden 2013. Skadefri. Var litt usikker på laget i fjor, nå ser det ut til at høyrebacke­n er hans. Herman Stengel, midtbane:

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? HØYE FORVENTNIN­GER: Eliteserie­n har avspark neste runde. Forventnin­gene er høye til flere spillere.
FOTO: NTB SCANPIX HØYE FORVENTNIN­GER: Eliteserie­n har avspark neste runde. Forventnin­gene er høye til flere spillere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway