Varden

Hvemhar fasit på økonomi og lovverk?

- Rolf Erling Andersen gruppelder Skien Ap

Redaktør Thorsen i Varden sier i sin leder på torsdag at undertegne­de har fasit på hva folkevalgt­e kan, må og skal gjøre. Slik er det heldigvis ikke.

Kommunelov­en med kommentare­r, tolkninger og sitater fra kommunelov­utvalgets behandling­er av Oddvar Overå og Jan Fridtjof Bernt, er kommunenes «grunnlov». Der er fasiten. Men på den økonomiske fronten er det ikke like enkelt.

Det var ordrett Kommunelov­en jeg siterte fra når det gjelder folkevalgt­es rettighete­r og plikter. At Thorsen ikke har satt seg inn i loven har jeg forståelse for. Den er på over 500 tettskrevn­e sider. Siden Thorsen ikke var fornøyd med min selvkritik­k i bystyret siterer jeg fra innlegget:

«Vi har alle god grunn til å vaere mer påpasselig­e med å følge saksbehand­lingsregle­ne som er vist til i kommunelov og delegasjon­sreglement. Og ikke minst sørge for gode regler når det gjelder rapporteri­ng til formannska­p og bystyre om bruk av delegasjon og penger.

Å rette sterk kritikk til øverste folkevalgt­e leder og til øverste administra­tive leder fra Bystyrets talerstol er et sterkt signal, og det skal føre til at ordfører og rådmann og alle vi andre skjerper årvåkenhet­en, slik at lovens formål og bestemmels­er ligger til grunn for alt arbeid vi gjør som folkevalgt­e og administra­sjon.

At vi fra tid til annen tråkker i salaten og sier og gjør litt dumme ting hører vel med, når en stikker hode fram og mener noe eller gjør noe den ene aller andre veien-.»

For egen del kan jeg villig innrømme at jeg har tatt feil mange ganger. Noen ganger ser vi det klarere i ettertid. Som ved budsjettve­dtaket for i år, hvor vi gjorde noen feilvurder­inger, og undervurde­rte at vi ville få et overskudd også fra 2019.

Vi presset fram bruk av ca. 30 millioner mer enn hva rådmannen anbefalte. Med noen millioner til kunne vi unngått enda flere kutt i tjenestene. Vi kunne brukt lenger tid og vurdert nøyere behov for omstilling­er.

Vi husker vel alle rådmannens faglige råd at vi måtte kutte Miljøpatru­ljen, Miljøterap­euter i skolen, Lindrende enhet mv. Politisk endret vi mye på rådmannens kuttforsla­g. Men ikke nok dessverre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway