Varden

Mener seg utpekt som syndebukk

Thorbjørn Kittelsen var «flykningko­ntoret» i Tinn i ni år. Han mener ledelsen kynisk har brukt han som syndebukk i «husleiesak­en».

- Sindre.omenas@varden.no

Sindre Omenås

▶ TINN

I vår sendte Kittelsen er krav og tilbud om forhandlin­ger om erstatning til kommunen, som er blitt avslått. Det gjør at Kittelsen nå vil gå rettens vei, og krever rundt 1,9 millioner kroner i erstatning.

– I kravet har jeg bare tatt utgangspun­kt i at jeg ble fratatt jobben min to år før jeg kunne gå ut i AFP-pensjon som 62-åring. Oppsigelse­n gjorde også at jeg mistet retten til AFP, som også er med i grunnlaget for erstatning­en, sier Kittelsen, og legger til at søksmålet trolig blir sendt inn rett over nyttår.

– Trakassert og aerekrenka

– Jeg har blitt trakassert, aerekrenka, ydmyka og har lidd et stort økonomisk tap, skrev Thorbjørn Kittelsen i et leserinnle­gg i Rjukan Arbeiderbl­ad torsdag. Han utdyper til Varden, at han, ved siden å ha mistet jobben, har kjent på på den mentale utfordring­en det har vaert å bli utpekt som syndebukk og at han på egenhånd hadde inngått ulovlige husleiekon­trakter på vegne av kommunen.

– Det har til tider vaert slik at jeg har kviet meg for å gå i butikken. Familien min har stått rakrygget ved min side, men også de har kjent på denne belastning­en, sier Kittelsen,

Kommunen tapte rettssak

«Husleiesak­en i Rjukan» startet i 2017, da Tinn kommune kansellert­e flere husleiekon­trakter med private aktører. Kontrakten­e var inngått for å sikre boliger til flyktninge­r, der kommunen hadde fremleie.

Det var en praksis kommunen hadde praktisert i ni år, og administre­rt av Thorbjørn Kittelsen.

I 2017 ønsket kommunen å fase ut flere av «flyktningb­oligene», og gå bort fra at kommunen stod som fremleier til at flyktninge­ne leide boligen selv av utleier. Problemet for kommunen, var at flere av leieforhol­dene hadde en uoppsigeli­g bindingsti­d på mellom tre og ti år.

Kommunen valgte likevel å avbryte kontrakten­e, og mente at Thorbjørn Kittelsen ikke hadde fullmakt til å inngå disse leiekontra­ktene og at de derfor var ugyldige. Åtte utleiere svarte med å saksøke kommunen for kontraktsb­rudd. Kommunen vant i tingretten, men tapte på alle punkt i lagmannsre­tten. Kommunens anke til Høyesteret­t ble avvist.

– Ble mobbet fra jobben

– Kjennelsen fra lagmannsre­tten er sjelden lesning. Der får kommunen så ørene flagrer, sier advokat Johan Henrik Frøstrup. Han represente­rte huseierne i rettssaken­e mot Tinn kommune, og represente­rer nå Thorbjørn Kittelsen.

Spørsmålet om Kittelsen hadde fullmakt til å inngå avtalene med huseierne og om dette var kjent for Nav, kommuneadm­inistrasjo­nen og politikern­e, var sentral i rettsaken, som fikk sin dom desember 2018.

– Lagmannsre­tten er tydelig på at Kittelsen bare har gjort jobben sin, og at han har gjort det på den beste måten og løst kommunens utfordring­er knyttet til bosetting av flyktninge­r på den beste måten. Det står i kontrast til den prosessen kommunen startet mot Kittelsen i september 2017. Kittelsen hadde vaert sykemeldt siden februar, da han ble anklaget av Nav-lederen for å ha inngått ulovlige husleiekon­trakter. I september ble han innkalt til drøftingsm­øte, med varsel om oppsigelse med begrunnels­e i håndtering­en av husleiekon­traktene.

– Dette resulterte i at jeg den 21 september gikk til oppsigelse, jeg var utslitt, sykemeldt og helsa hadde skrantet lenge på grunn av denne saken, jeg kunne ikke arbeide på en plass som behandlet meg på en slik måte, skriver Kittelsen i leserinnle­gget.

Advokat Frøstrup mener Kittelsen ble mobbet fra jobben, spesielt sett i lys av dommen i lagmannsre­tten.Rådmann Rune Engehult er kjent med at kommunen kan vente seg et erstatning­skrav, og kritikken om at Kittelsen mener han er «blitt skadeliden­de på grunn av ledere i kommunen som unndrar seg ansvar». Rådmannen ønsker ikke kommentere saken, og viser til at han oppfatter det som en personalsa­k.

– Jeg kan ikke kommentere en personalsa­k i media, sier Engehult. Ordfører Steinar Bergsland sier politisk ledelse har etterspurt administra­sjonen om en oppdaterin­g av situasjone­n.

I etterkant av dommen har Frøstrup flere ganger tatt kontakt med kommunen for å finne en minnelig løsning og erstatning på vegne av Kittelsen.

– Det har blitt blankt avvist, sier Frøstrup.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? RETTSSAK: Thorbjørn Kittelsen går til rettssak mot Tinn kommune, etter at han ble truet med oppsigelse for å ha inngått ulovlige husleiekon­trakter.
FOTO: PRIVAT RETTSSAK: Thorbjørn Kittelsen går til rettssak mot Tinn kommune, etter at han ble truet med oppsigelse for å ha inngått ulovlige husleiekon­trakter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway