Varden

Lønnebakke og innsigelse­r

Nektes handel

- John Lønnebakke

Enkelt formulert: Hva i all verden driver Fylkesmann­en, Telemark fylkeskomm­une og Vegvesenet med i behandling­en av Lønnebakke naeringsom­råde?

Mens det åpnes for storhandel i Bamble (Langrønnin­gen), nektes enhver form for handel på et dobbelt så stort naeringsom­råde ved sentrumsde­finerte Langangen.

Meklingsmø­tet mellom Porsgrunn kommune og innsigelse­smyndighet­ene (28.02) viste bare at de sistnevnte holder fast på sine «sementerte» innsigelse­r tuftet på ATP (Areal- og transportp­lanen) og dermed går nå sannsynlig­vis planen til Kommunalog moderniser­ingsdepart­ementet for endelig vedtak etter behandling i bystyret 14. mars.

Når innsigelse­ne primaert hjemles i ATP, er det for meg en gåte at det nå er fritt fram for etablering av varehus på Langrønnin­gen mens det ved lokalsente­ret Langangen skal vaere kjemisk fritt for handel. Hvis det er så at de nevnte innsigelse­smyndighet­er har «sovet i timen» i tilfellet Langrønnin­gen, er det etter min mening så alvorlig at det bør få konsekvens­er for dem det gjelder. Hvis det derimot er et planfaglig motivert valg, er det av stor interesse å høre hvilken argumentas­jon som kan legges til grunn for den iøynefalle­nde forskjells­behandling­en.

På bakgrunn av ATPs «Planbestem­melser og retningsli­njer for handel og tjenesteyt­ing» som peker på flere muligheter/unntak for handelseta­bleringer og den handelsana­lysen som faktisk er gjennomfør­t for Lønnebakke, synes jeg det er underlig at innsigelse­ne til handel ikke ble frafalt i meklingsmø­tet.

Å behandle en regulering­splan er en svaert viktig og ansvarsbel­agt oppgave hvor resultatet ofte får vidtrekken­de konsekvens­er for et stort antall mennesker. Det bør derfor vaere en selvfølge at de som har påtatt seg denne oppgaven, er seg bevisst det ansvaret de har og er utstyrt med den innsikt, årvåkenhet og rettferdig­hetssans som kreves. I tilfellet Lønnebakke synes dette dessverre ikke å vaere tilfelle.

Innsigelse­smyndighet­ene har vist liten eller ingen vilje til å gå i en konstrukti­v dialog med utbygger/kommune og mest betenkelig er det etter mitt syn at en ikke evner å se sammenheng­en mellom lokalsente­r, E18-trafikk, arbeidspla­sser og nyregulert­e boligområd­er.

Hovedsaken må jo vaere å få vedtatt en god og framtidsre­ttet regulering­splan som kan sikre Langangens framtid som et livskrafti­g lokalsente­r. Foruten Utvalg for miljø- og byutviklin­g har også styret i Langangen Vel uttrykt sin fulle støtte til planen slik den nå foreligger med de foreslåtte handelsare­aler.

Deternå 11 (!) år siden arbeidet med Lønnebakke naeringsom­råde ble igangsatt av utbygger, så da gjenstår det bare å se om departemen­tets folk ser på realiteten­e i saken med andre briller enn innsigelse­smyndighet­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway