Varden

Pondus og Lunch er på flyttefot

Pondus og Lunch slår opp med Egmont – og flytter sine millionstr­eker til det nystartede forlaget Strand.

-

▶ Bak Strand forlag står Strand Comics, tegneserie­selskapet som Håkon Strand etablerte for 22 år siden for å ta hånd om et knippe serieskape­re – med Pondus-skaper Frode Øverli i front og nå Børge Lunds Lunch som neste suksesstri­pe ut.

– Fokuset har vaert på å utvikle suksesser gjennom publiserin­g i aviser, og gjennom bladog bokutgivel­ser i samarbeid med forlag i Norge og utlandet. Nå vil vi bruke den erfaringen i et forlag der serieskape­rne vil vaere tett involvert i utgivelsen av seriene sine, sier Håkon Strand i en uttalelse.

Sammen med Frode Øverli har han selskapet Strand & Øverli ANS, som ifølge Dagens Naeringsli­vhar hatt et overskudd på 178 millioner kroner siden 2007.

Pondus og Lunch skal ut i både blad- og bokform fra årsskiftet. Det nye forlaget ønsker også å utvide katalogen med flere norske og nordiske serier i tiden fremover.

Får mer innflytels­e

Ifølge nybakt redaksjons­sjef Lasse Espe i Strand forlag vil serieskape­rne få mer innflytels­e både kreativt og forretning­smessig. De innebaerer «mer av hovedserie­ne, spennende biserier, ny design, høyere papirkvali­tet og nytt redaksjone­lt innhold», heter det i pressemeld­ingen.

Begge serieskape­re understrek­er at de ikke skifter forlag fra Egmont til Strand på grunn av misnøye. Begges kontrakter var i ferd med å gå ut.

Spennende

– Det er først og fremst spennende å vaere med å starte opp et nytt norsk tegneserie­forlag. I et marked der mye går nedover, er det gøy å vaere med på en satsing som jeg er sikker på vil åpne opp muligheter for meg og andre norske serieskape­re i tiden framover, sier Frode Øverli i pressemeld­ingen.

Børge Lund har tidligere karakteris­ert sin nye forlagssje­f Strand som «en kjent aktør med nese for hva som er kommersiel­t».

Dagens Naeringsli­v skriver at for Egmont betyr dette et tap på flere titalls millioner av omsetninge­n, og kaller det «et jordskjelv i det norske tegneserie­miljøet». Gitte Johannesse­n, NTB ▶

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX ?? ØVERLID: Frode Øverli da han lanserte «Rutetid» i 2010.
FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX ØVERLID: Frode Øverli da han lanserte «Rutetid» i 2010.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway