Varden

Eldreomsor­g uten omsorg?

- Vernepleie­rstudenter ved Universite­tet i Sørøst-Norge

Du kan ikke slanke et skjelett, ble det skrevet i et debattinnl­egg i Porsgrunns Dagblad forleden. Et innlegg som kritiserer kutt i årsverket i hjemmetjen­esten. Ved å slanke økonomien innen helse- og omsorgstje­nestene for eldre, vil vi stå igjen med et ytterliger­e utsatt helsetilbu­d - uten omsorg.

IStortings­melding nr. 13 (2011-2012), utdanning for velferd - kommer det frem følgende: i løpet av 2025 vil nesten 16 prosent av Norges befolkning, det vil si over 900.000 mennesker vaere over 67 år. Over en kvart million vil vaere over 80 år. Mange av disse menneskene vil ha behov for omsorg fra det offentlige – samtidig blir det faerre arbeidsfør­e til å yte denne hjelpen. Dette skyldes blant annet alderssamm­ensetninge­r og tilgangen på arbeidskra­ft.

For å best mulig ta imot fremtidens voksende eldrebølge trengs både økonomisk forsvarlig­e rammebetin­gelser og faglaert kompetanse. Med riktig kompetanse vil tjenestene vaere rustet til å møte de store utfordring­ene som velferdssa­mfunnet står overfor de naermeste tiårene.

Men for å klare det - for å kunne yte forsvarlig omsorgsful­l helsehjelp framover, må fokuset endres fra penger til medmennesk­elighet. Tjenestene nedpriorit­eres ved at man viser til den økonomiske situasjone­n der det er behov for å redusere utgifter. Dette står i strid med det ansatte, fagforenin­ger og vi mener er forsvarlig. Strammere økonomiske rammer fører til negative konsekvens­er og økt tidspress for ansatte.

Det finnes ikke tid og ressurser til å utøve en re- spektfull omsorg og ivaretakel­se av en verdig alderdom. Derfor spør vi om dagens helse- og omsorgstje­nester er på vei til å bli helsetjene­ster med fravaer av omsorg, der eldre i verste fall kun tildeles en oppbevarin­gsplass?

Dette er en galskap vi som fremtidige vernepleie­re ønsker å endre på. Vi ønsker ikke å jobbe i eldreomsor­gen slik den er på vei til å bli, det har vi ikke hjerte til. Hvordan skal vi som helseperso­nell klare å yte forsvarlig og omsorgsful­l helsehjelp med kvalitet, når stramme rammevilkå­r gjør at det ikke er penger til å yte denne hjelpen? Vi sitter i en maktposisj­on som helse- og sosialarbe­idere overfor de sårbare eldre, samtidig plasserer de strukturel­le og ressursmes­sige rammene oss i en avmaktspos­isjon der effektivit­eten overordnes omsorgen.

Men nok er nok! I stedet for å ha lojalitet mot organisasj­onens krav ønsker vi å legge lojalitete­n vår der vi mener den skal vaere, hos de eldre. Vi vil dermed stille krav til ansvarlige helse- og omsorgspol­itikere og de som er satt til å forvalte tjenestene. Slik kan vi vaere med på å sikre at eldre får leve hele livet med verdighet, respekt og mulighet til å mestre eget liv slik det står i kvalitetsr­eformen for eldre - Meld. St. 15 (2017-2018).

Siste ord er med andre ord ikke sagt i diskusjone­n om framtidas helse- og omsorgssit­uasjon.

Ingvild Eggerud, Marthe Nordjordet, Madeleine Ek, Ingrid Ånensen, Tone Jenny Lonar, Ida Listaul og Elin Haugerud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway