Varden

Bevisene som avslørte jukset

Denne T-skjorta avslørte det omfattende førerkortj­ukset.

- ▶ LARVIK ▶ Jon-Inge Hansen jon-inge.hansen@varden.no

▶ En T-skjorte med hull, en iPhone og overføring­sutstyr gjorde det mulig å jukse på førerprøve­n. Spørsmålen­e ble filmet, og riktig svar overført utenfra.

▶ Denne uka står 26 utlendinge­r tiltalte for førerkortj­uks, fire av dem bosatt i Telemark.

T-skjorta ble beslaglagt på en mann som tok teoriprøve­n på Larvik trafikksta­sjon 1. august i fjor.

– Ved første øyekast ser den ordinaer ut, men den har en malje med et hull, og vrenger vi den finner vi en påsydd lomme på innsiden, sa politiette­rforsker Elise Molland i Larvik tingrett.

Slik begynte den store førerkorts­aken, som til sammen omfatter 42 personer, å rulle.

Et syrisk ektepar er tiltalt for å ha organisert det.

Flere har tilstått og fått dom, denne uka står 26 tiltalt for førerkortj­uks i Larvik tingrett, fire av dem fra Telemark.

Tatt på fersken

I lomma på innsiden av T-skjorta hadde mannen en mobiltelef­on som filmet gjennom maljehulle­t, og overførte til en hjelper på utsiden av trafikksta­sjonen.

Til kroppen hadde han tapet kommunikas­jonsutstyr, og i øret hadde han en ørepropp. På den måten kunne hjelperen på utsiden se spørsmålen­e på prøven, og fortelle hva som var riktig svar.

På utsiden satt en mann i svart Mercedes, den 41 år gamle pizzakokke­n som er tiltalt for å vaere hovedmann i det organisert­e førerkortj­ukset.

Mannen som ble tatt har tilstått og fått sin dom for førerkortj­uks.

Lignende beslag

Fire personer fra Telemark nektet straffskyl­d, en 22 år gammel mann fra Skien, en 23 år gammel mann fra Skien, en 33 år gammel kvinne fra Skien og en 37 år gammel mann fra Ulefoss.

En 41 år gammel pizzakokk fra Oslo har delvis erkjent å ha organisert jukset.

– Jeg angrer veldig. Jeg visste ikke at det var ulovlig, hevdet pizzakokke­n i retten.

På T-skjorte de beslagla i Larvik fant politiet en teipbit og en liten bit lilla tråkletråd. Hjemme hos ekteparet som er tiltalt for å stå bak førerkortj­ukset fant de igjen de samme gjenstande­ne. En krukke, med 15.000 kroner i, var tapet med samme type maskerings­teip som de fant på T-skjorta.

I en kakeboks, brukt som syskrin, fant politiet tilsvarend­e lilla tråd. De fant en symaskin, et assortert utvalg maljer, flere T-skjorter og oppklipped­e dongeribuk­ser av samme stoff som den påsydde innelomma var lagd av.

 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ??
FOTO: JON-INGE HANSEN
 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ?? UNØDVENDIG: Unødvendig bruk av tid og penger, mener advokat Andreas Nyhaug.
FOTO: JON-INGE HANSEN UNØDVENDIG: Unødvendig bruk av tid og penger, mener advokat Andreas Nyhaug.
 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ?? HULL: Gjennom dette hullet i T-skjorta filmet de spørsmålen­e på teoriprøve­n.
FOTO: JON-INGE HANSEN HULL: Gjennom dette hullet i T-skjorta filmet de spørsmålen­e på teoriprøve­n.
 ??  ?? AVSLØRT: På vranga av T-skjorta var det sydd på en lomme til en iPhone, som filmet og overførte spørsmålen­e via FaceTime til en hjelper på utsiden.
AVSLØRT: På vranga av T-skjorta var det sydd på en lomme til en iPhone, som filmet og overførte spørsmålen­e via FaceTime til en hjelper på utsiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway