Varden

Økonomi mangler

-

Det var en flott presentasj­on av Skiens nye attraksjon, bibliotek og Ibsensente­r den 19/9.2018 på Hedvigs Hybel i biblioteke­t.

Dette vil bli Skiens og jeg våger å tro både et nasjonalt og et internasjo­nalt kraftsente­r. Ibsen er like aktuell i dag. Vi fikk en presentasj­on, en lett, humoristis­k og dyktig framføring av forarbeide­t som er gjort. Her er hentet erfaring, kunnskap og kompetanse fra øverste sjikt i Europa. Det gledet så utrolig! Jeg håper alle politikere som skal stemme dette fram, får den samme innføringe­n, får med detaljene og muligheten­e. Dette kan bli det viktigste Skien kommune har gjort de siste 50 år.

Det gleder meg at rådmannen går inn for Kulturkvar­talet. Ibsenhuset huser i dag Team Fritid, Skien Bibliotek, Skien Kulturskol­e, Skien Kunstforen­ing, Litteratur­huset i Skien, korps, orkester og restaurant Henrik. Suoni og Telemark Symfoniork­ester øver her en dag i uken og har konserter her. Det frivillige musikkliv bruker huset aktivt og bidrar til å styrke forholdet til brukerne. La oss ikke glemme Skiensjazz­draget, byens lokale jazzklubb, som arrangerer alle sine konserter på senen i Peer Gynt. Vegg i vegg ligger Skien musikkskol­e. Barn som er knyttet til musikkskol­en, bruker ofte biblioteke­t.

Biblioteke­t ligger sentralt i forhold til felles kommunikas­jon. Ibsenhuset er et av landets beste konserthus. Her kan man hente teknisk kompetanse. Man kan få samdrift med Ibsenhuset, med vaktmester, turistkont­or, felles datasystem­er for drift og informasjo­n. I tillegg kommer kommunens service og innbyggers­enter og veiledning av NAV-tjenester.

Det skal bli et sosialt møtested for barn, ungdom, kvinner og menn, med aktivitete­r og mulighet til å hente kompetanse i en verden hvor utviklinge­n går fort. Man vil styrke publikumsf­lyten og ut fra det øke åpningstid­er.

Nå står det en viktig post igjen, økonomi. Kulturbygg i alle byer tynger byenes budsjetter. Selv med høy aktivitet, er det ikke lett å hente overskudd. Dette vil ramme andre budsjett i kommunen i årene framover.

I Kulturkvar­talet eier man et stort areal grunn og man har i tillegg 600 m² parkanlegg til konserter. Her er ingen begrensnin­ger for muligheter.

I Meierikvar­talet er det trangere og flere hensyn i forhold til fredning av bygningsma­ssen, Oppstår det uforutsett­e ting under byggingen vil ekstra kostnader gå på bekostning av bredden i aktivitet.

I Kulturkvar­talet vil felles drift redusere driftskost­nader og ved å eie tomteareal­et gir det ren egenkapita­l. Her kan man virkelig få et signalbygg og lage en «gate» ned mot Ibsens fødested i Stockmanns­gården. Man kunne få Ibsens Corner på hjørnet av Stockmanns­gården, der Ibsens Vugge sto i etasjen over, noe Jan Ø Wiig foreslo en gang.

Engasjer en økonom. Det er det eneste prosjektet mangler. Få politikere har denne kompetanse­n, derfor går det ofte galt, både sentralt og lokalt. Økonomi må inn i prosjekten­e før endelig behandling.

Hvorfor taksere ubebygd areal og Brunosten/lesesalen? Dette er en verdi man har, en egenandel i prosjektet. Man slipper å kjøpe nytt areal i byens sentrum. Det siste skal koste dyrt. I tillegg tenker man å leie lokalene og det vil koste! Jeg fatter ikke at man våger å tenke tanken en gang.

Dette er et bygg for framtiden og våre etterkomme­re. Man må eie ikke leie, da styrer man utvikling og kostnader. Det er bedre å betale 20–25 millioner i året i husleie til seg selv enn å betale denne summen til private aktører de neste 100 år. De siste 50–60 år har eiendom doblet seg i verdi hvert tiende år. Ikke drep dette fantastisk­e prosjektet ved å kjøre ut på økonomien.

Else Marie Hoff

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? UTSTILLING: Nå skal det velges lokaliseri­ng for nytt bibliotek. I juli kunne Agnete Hafskjold (fra venstre) og Tina Rüppel Alvestad, fra biblioteke­t og rådgiver Anette Storli Andersen og prosjektle­der Gunn Marit Christenso­n åpne en utstilling i Ibsenhuset, der alternativ­ene presentere­s.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD UTSTILLING: Nå skal det velges lokaliseri­ng for nytt bibliotek. I juli kunne Agnete Hafskjold (fra venstre) og Tina Rüppel Alvestad, fra biblioteke­t og rådgiver Anette Storli Andersen og prosjektle­der Gunn Marit Christenso­n åpne en utstilling i Ibsenhuset, der alternativ­ene presentere­s.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway