Varden

Jensens forsvarer: – Alt skal fram

Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden varsler at kjennelser om bevisavskj­æring, lukkede dører og hemmeligho­ld ikke vil bli respektert i ankesaken.

-

– Eirik Jensen kjemper for livet, og det er vårt utgangspun­kt, sa Elden da han onsdag startet sin innledning i Borgarting lagmannsre­tt. Der gikk han rett i strupen på påtalemynd­igheten, Spesialenh­eten for politisake­r.

– Eirik Jensen har bedt om å få et offensivt forsvar. Vi har fått beskjed om at vi må imøtegå og føre egne bevis. Vi hadde en for stor tro i tingretten på at mangelen på bevis for skyld skulle føre til en frifinnels­e, sa Elden.

I Oslo tingrett ble den tidligere politimann­en dømt til 21 års fengsel for korrupsjon og grov narkotikak­riminalite­t. Hans medtiltalt­e Gjermund Cappelen ble dømt til 15 års fengsel. Begge anket, men mens Jensen har anket skyldspørs­målet, har Cappelen kun anket straffutmå­lingen.

Han krever mer strafferab­att for å ha forklart seg om Jensens angivelige rolle som politimann «på innsiden» i sitt hasjnettve­rk.

Hemmelighe­ter blir tema

Foran juryen varslet Elden at Jensen vil forklare seg om temaer som han ble avskåret fra i tingretten, som det hemmelige, nasjonale prosjektet som Jensen var med i fra 1997 til 2012.

– Taushetspl­ikten gjelder ikke for en person som er siktet og tiltalt for alvorlige forhold som kan gi 21 års fengsel. Da er sannhetspl­ikten viktigere, sier Elden

Jensen vil også gå lenger iå forklare seg om blant annet informantv­irksomhete­n sin, sier Elden, som også varsler utspørring om den eller de hemmelige informante­ne som politiet i Asker og Bærum brukte for å nøste opp Cappelens nettverk i 2013. I tingretten hadde påtalemynd­igheten en rettskjenn­else om at disse opplysning­ene ikke kunne brukes.

– Alt skal fram

Også de såkalte Ila-samtalene, der Cappelen første gang for- talte to polititjen­estemenn fra Asker og Bærum om samarbeide­t med Jensen, vil bli bevistema. I retten ba Elden juryen ha et særlig fokus på innholdet i samtalene.

– Tjenesteme­nnenes opptreden er svært kritikkver­dig og trolig også straffbar, sa Elden, som mener samtalene viser forsøk på å påvirke en forklaring. I tillegg er deler av utskriften­e av samtalene sladdet, påpekte han.

– Ikke engang jeg vet hva som står der.

Men Elden sier at forsvaret likevel ikke vil prøve å hindre bevisførse­l rundt Ila-samtalene.

– Tvert imot. Alt skal fram, slår forsvarere­n fast.

Jensen «på innsiden»

Ankesakene mot Jensen og Cappelen går samlet i lagmannsre­tten fordi påtalemynd­igheten mener de henger så tett sammen.

Ifølge aktor Lars Erik Alfheim inngikk Eirik Jensen i Gjermund Cappelens hasjnettve­rk, som politimann­en «på innsiden». Derfor er det viktig å føre bevis for at nettverket faktisk eksisterer, mener han.

Cappelen har erkjent innførsel av flere titalls tonn hasj over 20 år.

Selv sier Eirik Jensen til NTB at han vil holde fast ved sin forklaring om at han ikke ante noe som helst om Gjermund Cappelens omfattende hasjimport.

I tingretten var det nettopp dette dommerne fant lite troverdig.

Slåss mot vindmøller

I retten sa Elden at han ikke stiller spørsmål ved om Cappelen har innført narkotika.

– Men hva hadde Jensen med dette å gjøre, spurte han. Overfor juryen la han vekt på at tiltalen fra Spesialenh­eten er basert på lite konkrete tidspunkte­r og løse angivelser som utelukkend­e baserer seg på det Gjermund Cappelen har fortalt.

– Jensen slåss mot vindmøller fordi det ikke er noen konkrete handlinger han kan forsvare seg mot, sa Elden.

▶ Bibiana Piene og Peter Tálos, NTB

Jensen slåss mot vindmøller fordi det ikke er noen konkrete handlinger han kan forsvare seg mot.

John Christian Elden, forsvarer for Eirik Jensen

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? VARSLER OFFENSIVT FORSVAR: Ekspolitim­ann Eirik Jensen setter alt inn på å hevde sin uskyld. Alt skal fram, sier hans forsvarer John Christian Elden (bildet), her under sin innledning i Borgarting lagmannsre­tt onsdag.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX VARSLER OFFENSIVT FORSVAR: Ekspolitim­ann Eirik Jensen setter alt inn på å hevde sin uskyld. Alt skal fram, sier hans forsvarer John Christian Elden (bildet), her under sin innledning i Borgarting lagmannsre­tt onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway