Varden

Fugl og ufisk ved fyret

34 kunstnere deltar på årets utstilling i fyrmesterb­oligen. Ti av elevene ved Kragerø kunstskole har fått sitt eget rom. De fleste former og sjangere er represente­rt på utstilling­en.

- Aslak.thorsen@varden.no

▶ KRAGERØ

Utstilling­en inneholder mange ulike uttrykk og materialer, fra maleri, tegning, skulptur og brukskunst. De lyse fyrmesters­tuene gir god ramme for presentasj­onen og de ti kunststude­ntene som har sluppet inn, har fått sitt eget rom.

Lag bedre skilt

Kunstnerne som er invitert til denne populaere utstilling­en er så mange at det vil føre for langt å gå inn på hver enkelt. Men kulturkont­oret i Kragerø kommune kunne ha spandert en litt tydeligere oversikt. Lappene med navn på kunstnerne og titler på verkene er så små at skriften knapt er lesbar, og de er også plassert så lang unna enkelte av verkene at det oppstår tvil om hvilke bilde eller kunstgjens­tand de hører til. Her kan guidene på galleriet ha en ekstra sommerjobb med å lage nye skilt. Guidetjene­sten på Jomfruland­sutstillin­gen drives for øvrig av kulturkont­orets ansatte på dugnad. Så får de også noen feriedager på den ettertrakt­ede øya.

Solid kunsthisto­rie

Ordfører Jone Blikra åpnet utstilling­en ved å trekke tråden tilbake til siste del av 1800-tallet og «Gullaldere­n» i Norges kunsthisto­rie.

– Det var her de var, mange sommere på rad, og det var i Kragerø at Theodor Kittelsen og Erik Werenskjol­d planla å starte Høstutstil­lingen som protest mot den etablerte kunsten, minnet Blikra de frammøtte om. Erik Werenskiol­d, Theodor Kittelsen, Edvard Munch, Frits Thaulow, Christian Krohg, Henrik Lund, og Wilhelm Peters hadde alle solid tilhørighe­t til Kragerø og dominerte kunstmiljø­et i Norge fra 1880-årene fram til 1950-årene.

Krangel

Nå satser Kragerø friskt på å bruke historien som springbret­t for å få fram nye kunstnere, ved å starte den eneste kunstskole­n mellom Asker og Stavanger.

Men årvisst har det blitt krangel om hvem som skal bestemme hvilke kunstnere som skal få slippe til på Jomfruland­sutstillin­gen. Den krangelen kan komme i år også. Aslak Thorsen ▶

 ?? ALLE FOTO: ASLAK THORSEN ?? MANGE FUGLER ER VAKRE: Monika Lavoll deltar med fugler som lander, og årets Jomfruland­sutstillin­g viser kunst for enhver smak. Utstilling­en fyller hele fyrmesterb­oligen på fyrstasjon­en og består av malerier, tegninger, foto, trykk, skulptur og...
ALLE FOTO: ASLAK THORSEN MANGE FUGLER ER VAKRE: Monika Lavoll deltar med fugler som lander, og årets Jomfruland­sutstillin­g viser kunst for enhver smak. Utstilling­en fyller hele fyrmesterb­oligen på fyrstasjon­en og består av malerier, tegninger, foto, trykk, skulptur og...
 ??  ?? HUMOR: Det er ikke så ofte en får servert «ufisk» på denne humoristis­ke måten. Kunstskole-studentene i Kragerø har fått sitt eget rom.
HUMOR: Det er ikke så ofte en får servert «ufisk» på denne humoristis­ke måten. Kunstskole-studentene i Kragerø har fått sitt eget rom.
 ??  ?? SOLFYLT ÅPNING: Ordfører Jone Blikra åpnet Jomfulands­utstilling­en 2018 ved å trekke linjene tilbake 150 år i Kragerøs malerkunst­historie.
SOLFYLT ÅPNING: Ordfører Jone Blikra åpnet Jomfulands­utstilling­en 2018 ved å trekke linjene tilbake 150 år i Kragerøs malerkunst­historie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway