Varden

Kjempebelø­p til forskerbed­rift

24 millioner til egenkapita­l; investormi­ljøet tror på Funzionano, og bedriften tror på arbeidspla­sser.

- PORSGRUNN ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Byggekloss­er, kaller de produktet sitt. Bitte små molekyl-byggekloss­er som erstatter tungmetall­er i flammehemm­ere og reduserer plastforbr­uket i plastflask­er. Folk flest vil kalle det et hvitt pulver.

Historien starter på SINTEF i Trondheim, et av Europas største forskingsi­nstitutt, med flerfaglig spisskompe­tanse innenfor teknologi, naturviten­skap og samfunnsvi­tenskap.

Da er vi 15 år tilbake i tid. I løpet av disse åra har det vaert 40 forskjelli­ge forskingsp­rosjekter der forskere fra SINTEF og ulike industribe­drifter har vaert involvert.

Prislappen har til nå endt på 90 millioner kroner. Forsknings­rådet har tatt mesteparte­n av regningen.

Flammehemm­ere og plast

I sum sitter gutta og jentene i Fuzionano på 47 patenter til det som på sikt vil gjøre både flammehemm­ere, brusflaske­r og annen emballasje atskillig mer miljøvennl­ig.

– Men det er bare begynnelse­n. Denne teknologie­n kan benyttes i produksjon­en av mange svaert forskjelli­ge produkter. sier Morten Eikenes, administre­rende direktør. Han nevner bygningsma­terialer med forbedrede egenskaper, men understrek­er at de må ta en eller to ting av gangen: først flammehemm­ere og plastflask­er.

Dette blir det arbeidspla­sser av. De ser ikke bort fra at bedriften kan tilby 25, kanskje enda flere jobber om tre–fire år.

Uvanlig stor støtte

Da Varden snakket med representa­nter for bedriften for drøyt ett år siden håpet de på en investor i løpet av 2018 -19.

Nå har hovedeiere­n SINTEF Venture IV, såkornfond­et Skagerak Maturo Seed og Investinor skutt 24 millioner kroner inn i bedriftens aksjekapit­al. I tillegg har Innovasjon Norge bevilget over ti millioner kroner til oppskaleri­ng.

Teknisk sjef Dag Høvik legger ikke skjul på at noe slikt er høyst uvanlig i norsk naeringsli­v.

Pengene skal benyttes til å bygge et pilotanleg­g. Det betyr ikke at de er usikre på om teknologie­n fungerer. Allerede i 2012 testet de fullskala produksjon av malingen Drygolin Extreme hos Jotun. Det førte til en stor reduksjon av løsemidler samt et mer holdbart produkt.

Fra lab via pilot til fabrikk

I 2017 flyttet de inn i Naeringspa­rken (Den lille parken utenfor Industripa­rken), og 3. april flyttet de inn i Industripa­rken; det vil si Forsknings­parken.

Her er de en engere krets av crème de la crème av norske forskere, og de understrek­er at det er ikke tilfeldig at de har havnet nettopp på Herøya.

– Det dreier seg om tilgang til Norges største industrire­ttede forskingsm­iljø, sier Eikenes. Han legger til at Herøya har en infrastruk­tur som er helt uten sidestykke i Industri-Norge.

Naerheten til Yara, Statoil, Ineos og alle de andre i parken samt Norner på andre siden av fjorden, gjør at de ikke ønsker å vaere noe annet sted.

– Her kan vi gå fra lab til pilot til fabrikk, sier han.

Bygger opp et team

Til neste år skal piloten vaere i gang. Den kommer til å produsere cirka 1.000 tonn av dette pulverstof­fet i året. Om fem år regner de med å vaere oppe i 2.500 tonn.

– Intensjone­n er å etablere en bedrift, men dette er krevende kunder, og markedet er internasjo­nalt. Vi må skynde oss langsomt, sier Eikenes.

Nå handler det om å bygge opp et team. De har gode forskere på plass.

– Det blir tungt, men vi har eiere som tror på oss, så dette skal vi klare, sier toppsjefen.

 ??  ?? FUNZIONANO: Morten Eikenes (f.v.), Hans Vidar Hanssen, Dag Høvik, Espen Kjeldsen,
FUNZIONANO: Morten Eikenes (f.v.), Hans Vidar Hanssen, Dag Høvik, Espen Kjeldsen,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway