Varden

Kavliprise­r for forskning på stjerner, DNA

-

Sju forskere fra Nederland, Frankrike, USA, Litauen og Storbritan­nia er tildelt årets tre Kavliprise­r for banebryten­de forsknings­innsats.

Prisene går til en forsker som har studert molekyler i verdensrom­met og illustrert livssyklus­en til stjerner og planeter, tre forskere som har utviklet et redskap for redigering av DNA og tre forskere som har avdekket nevroviten­skapen som ligger til grunn for den menneskeli­ge hørselen.

Kavliprise­neer tre forsknings­priser som deles ut i Oslo av den amerikansk­e stiftelsen Kavli Foundation i samarbeid med Det Norske Videnskaps­Akademi og Kunnskapsd­epartement­et annethvert år. Prisene deles ut innenfor områdene astrofysik­k, nanovitens­kap og nevroviten­skap. Hver av de tre prisene består av 1 million dollar og en gullmedalj­e.

DNA-redigering

Kavliprise­n i astrofysik­k går i år til Ewine van Dishoeck fra Nederland. Hun får prisen for sitt nyskapende arbeid med å avdekke de kjemiske og fysiske prosessene i «interstell­are skyer», der stjerner og planeter dannes. Ifølge priskomite­en viser hennes arbeid hvordan molekyler dannes og utvikler seg når slike skyer omdannes til solsysteme­r som vårt eget.

Prisen i kategorien nanovitens­kap deles mellom franske Emmanuelle Charpentie­r, Jennifer A. Doudna fra USA og litauiske Virginijus Siksnys. De har funnet opp et nanoredska­p for å redigere DNA, noe som ifølge priskomite­en markerer starten på et nytt kapittel innen biologi, jordbruk og medisin.

– Nanoredska­pet CRISPRCas9 er et gjennombru­dd som i betydelig grad vil øke vår forståelse for genetiske mekanismer. Oppfinnels­en gir samfunnet enorme muligheter for positiv utvikling, sier lederen av priskomite­en for nanovitens­kap, Arne Brataas.

– Grunnlegge­nde ny innsikt

Kavliprise­n i nevroviten­skap deles mellom A. James Hudspeth ved Rockefelle­runiversit­etet, Robert Fettiplace ved Universite­tet i Wisconsin og Christine Petit ved Collège de France for vitenskape­lige oppdagelse­r av mekanismer bak hørselen. Prisvinner­ne har avdekket mekanismen­e der hårceller i det indre øret omdanner lyd til elektriske signaler som kan dekodes av hjernen.

– De har skaffet til veie grunnlegge­nde ny innsikt i hvordan vårt indre øre omdanner lyd til elektriske signaler – grunnlaget for hørsel – og har avdekket genetiske og molekylaer­e mekanismer som fører til hørselstap, sier Ole Petter Ottersen, som leder priskomite­en for nevroviten­skap.

Ifølge Ottersen er arbeidet deres et «glimrende eksempel på hvordan samlet innsats på tvers av disipliner og teknologie­r kan revolusjon­ere vår for-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway