Varden

For mye og for lite vann

- Direktør Norsk Vann

For få uker siden var nyhetsbild­et preget av vårflom og vannskader. Nå har skogbranne­r og forbud mot hagevannin­g overtatt spalteplas­sen.

Vi snakker om det livsviktig­e vannet, hvor både for mye og for lite berører oss alle. Klimaendri­ngene handler i stor grad om endringer i vannkretsl­øpet. Både vannet i naturen og de kommunale vann- og avløpstjen­estene påvirkes av et endret klima. Kritiske situasjone­r med enten for mye eller for lite vann oppstår stadig oftere globalt – og nasjonalt.

En rekke kommuner har innført restriksjo­ner på hagevannin­g i forbindels­e med varmebølge­n som kom i mai, for å sikre at det blir nok vann til alle viktige formål – også til brannslokk­ing.

Mange kommuner har opplevd kraftig nedbør og flom det siste året, der avløpssyst­emer har flommet over og kjellere blitt fylt av vann. Dette har blitt hverdagen for norske kommuner. Både for mye og for lite vann er problemer vi må løse bedre som samfunn i årene som kommer.

Ekstremned­bør må vi fremover takle på andre måter enn å frakte det bort i avløpsledn­ingene. Vannet må i større grad håndteres lokalt, med løsninger som grønne tak, infiltrasj­on i grunnen og fordrøynin­g i dammer. Statlige myndighete­r arbeider med å finne ut av hvordan regelverke­t skal utformes, for å få avklart hvem som har ansvar for de ulike tiltakene og hvordan det skal finansiere­s.

Den enkelte huseier kan selv ta enkle forholdsre­gler, eksempelvi­s ved å la takrenna lede nedbøren til egnede områder av hagen, i stedet for å føre det til den kommunale ledningen. Det er også smart å rydde bort kvister fra grøfter og sluk ved egen eiendom, for å hindre at vannet tar feil retning ved kraftig nedbør.

Hvis det blir et problem med vannmangel i ditt område, vil du normalt få informasjo­n om det gjennom lokal presse og på kommunens/ vannverket­s nettside. Det er viktig at vi er lojale til eventuelle restriksjo­ner som innføres, eksempelvi­s hagevannin­g.

Vi kan både i varmeperio­der og ellers i året ha et bevisst forhold til eget vannforbru­k. Jo mer vann vi bruker, jo mer kjemikalie­r og energi går med til produksjon­en. Derfor er det en fordel både for miljøet og for lommeboka at vi ikke sløser med vannet. Det er enkelt å spare på vannet, eksempelvi­s ved å ikke la vannet renne når vi pusser tennene, ikke dusje lenger enn nødvendig og reparere vasker og toaletter som lekker.

Det er behov for å investere hele 280 milliarder kroner i de kommunale vann- og avløpsanle­ggene i landet frem til 2040, ifølge en rapport fra Norsk Vann. Investerin­gene er nødvendige for å takle klimaendri­ngene, befolkning­sveksten og strengere myndighets­krav. Og størstedel­en av investerin­gene gjelder ledningsne­ttet, der det er behov for å øke fornyelses­takten med 50 prosent, for bl.a. å få kontroll på lekkasjene fra vannlednin­gene og for å hindre at regnvann overbelast­er avløpsledn­ingene.

Så det jobbes med å forebygge mot skader av for mye og for lite vann i kommunene. Men det er ingen grunn til å spare på hvor mye vann vi drikker. Nyt det gode kranvannet i sommer!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway