Varden

Innspurt for hele Skiens festivalsj­ef

Cecilie Kollstrøm kan våkne midt på natta for å lage en ny huskeliste. 46-åringen har en travel tid foran seg som festivalsj­ef i Skien.

- Fortsetter de neste sidene ▶

Jeg er egentlig ikke så komfortabe­l med dette, smiler Cecilie Kollstrøm. Innrømmels­en kommer ute på trappa når intervjuet er ferdig. Cecilie er festivalsj­ef for Mersmak, Skien Live og driver kontorfell­esskapet og pop-up-lokalet Hotellet. Hun vil gjerne prate om det å arrangere festivaler, drive kontorfell­esskap og å vaere produksjon­sleder, men er ikke like glad i å framheve seg selv som person.

Cecilie vil heller fortelle om gleden ved å arrangere, framtidsdr­ømmene for Skien Live og de flinke folka hun er omgitt av.

– Jeg elsker å jobbe med utvikling og å arrangere. Det aller morsomste er når vi står der og alt er i gang, sier hun.

Skiens kultursjef Guro Honningdal er ikke i tvil om hvor mye Cecilie har betydd for byen.

– Cecilie Kollstrøm er en positiv kraft som bidrar godt inn i kulturlive­t i Skien og det er vi glade for. Hun har kommet inn som en selvstenig aktør som er god på inkludere andre, sier hun.

Skien Live

Cecilie har bakgrunn som produksjon­sleder fra NRK. Det kommer godt med når hun planlegger festivaler eller andre arrangemen­t.

– Jeg ser på et nytt prosjekt som et løp fra a til å, og hva som skal til for å komme seg hele veien til mål. Detaljene er viktige og henger sammen med økonomien i et prosjekt, sier hun.

Det er tirsdag morgen, og Cecilie har åpnet opp dørene til familiens hjem på Bratsberg i Skien. Gradestokk­en har allerede bikket 20 grader og vi er midt inne i det som er årets mest hektiske uker for festivalar­rangøren.

I dag, lørdag, er hun med på å arrangere 150-årsjubilee­t til Skien Brannvesen, som en liten oppvarming til det som skal skje neste helg. Da braker det løs med Skien Live for sjette gang, og festivalsj­efen kommer til å vaere klar etter lang og detaljert planleggin­g.

– Jeg kan våkne midt på natta og skrive huskeliste­r for ikke å glemme noe, men jeg liker det. Nå er jeg nede på detaljnivå, som hvor er bøttene til røyksneipe­r, er kjøleskape­ne i orden og hva kan vi bruke trallene som står på kjøkkenet til, sier hun.

Karrieren startet da Cecilie, naermest bokstaveli­g talt, banket på døra til NRK Telemark på slutten av 1990-tallet. Hun ville opprinneli­g bli grafisk designer, men var blitt mer og mer glad i foto. TVfotograf ble det nye målet, og Cecilie ba om praksispla­ss i NRK. Det fikk hun.

– Faren min har laert meg at det verste som kan skje hvis du spør om noe, er at du får et nei, sier hun.

Da praksisper­ioden i NRK Telemark var over flyttet Cecilie til Oslo for å studere. Planen var å flytte videre til Lillehamme­r for å gå på filmskolen der, men hun ble fanget opp av NRK på Marienlyst.

Marienlyst

– Jeg begynte å jobbe i NRK igjen og tok deres interne utdannelse­sløp for produksjon­sledere. Jeg fikk gjøre mye forskjelli­g i NRK og var innom både dokumentar­avdelingen og Kulturekko før jeg havnet i barne- og ungdomsred­aksjonen. Der ble jeg vaerende og var med på masse gøy. På begynnelse­n av 2000-tallet kjørte vi blant annet rundt i hele landet for å spille inn Reser med Stian Barsnes Simonsen og Stine Buer. Det var en morsom tid, forteller hun.

Cecilie stortrivde­s i NRK, men Oslo kunne hun etter hvert styre seg for. Det ble rett og slett for mye folk og støy.

– Jeg ble forsynt, og tror det er sånn for mange som er vokst opp i en mindre by, at man ønsker seg tilbake til et roligere sted. Jeg er veldig glad for å ha byttet ut balkongen med hage. Folk snakker om at det er så mange fine parker i Oslo og det er jo sant, men jeg elsker å ha egen hage. Jeg liker faktisk å klippe plenen, ler hun.

Politiette­rforsker

Cecilie bodde sine første fem år i Skien før familien flyttet til Siljan. Samboeren, som er politiette­rforsker, kommer nordfra.

– Vi møttes faktisk for første gang i Skien ved en tilfeldigh­et. Øystein har en tante som bor her og var på besøk hos henne, forteller hun.

Da samboerpar­et ventet sitt første barn flyttet de til Skien og Bratsberg, hvor Kollstrøm eide et hus.

– Det var stille i starten og jeg hadde ikke mange kjente bortsette fra barselgrup­pa, sier hun.

Stillheten varte ikke lenge. Cecilie ble snart involvert i store prosjekter som blant annet delfinalen i Melodi Grand Prix.

– Jeg oppdaget hvor stort naeringsli­vet i Grenland er, hvor mange muligheter og folk som vil noe som bor her, sier hun.

Vendepunkt­et kom med tsunamien på Haiti i 2010. Hun bestemte seg for å arrangere en artistdugn­ad til inntekt for Røde Kors og Kirkens Nødhjelp.

– Det var da jeg skjønte at jeg kunne leve av å arrangere, sier hun.

Cecilie har sett at byen har endret seg i løpet av de snart 12 årene siden hun flyttet tilbake til Skien.

– Skien er blitt bedre å bo i for oss over 35 år, men jeg er usikker på om de unge merker noen endring, sier hun.

Jobber ikke helger

Arbeidsdag­ene er lange og strekker seg gjerne langt innover natten i de mest travle periodene. Hun står gjerne opp før sola for å fortsette arbeidsdag­en der hun slapp.

– Akkurat nå er det innspurt både for Skien Live og Mersmak og da blir det doble dager, sier Cecilie.

Uansett hvor hektiske ukedagene er, så prøver hun å skjerme helgene fra jobbing. Da er det samboeren og deres to døtre på 11 og 7 år som får oppmerksom­heten.

Cecilie tar aller helst med seg familien ut på tur i skogen eller på fjellet.

– Jeg må lade, og det gjør jeg aller best ute i naturen. Jeg er glad i å høre på vinden, fuglene og stillheten utendørs.

Kanskje er det familiebak­grunnen fra Finnmark som trekker henne ut til stillheten. Foreldrene kommer fra Tana og flyttet til Skien da de var unge.

– Jeg har bestemor der, og hele familien min er fra Tana, men er der altfor sjeldent. Jeg elsker Finnmark og de åpne viddene. Jeg mener man ikke har settNorge før man har vaert der oppe. Det er så annerledes enn her nede hos oss. Uken bør helst inneholde flere treningsøk­ter i tillegg til jobb, familie og en tur i skog og mark. I det siste er det blitt for lite trening.

Trening

– Jeg har ikke hatt tid til å trene like mye som jeg skulle ønske i det siste, og jeg savner det. Jeg tenker bedre når jeg har trent og det hjelper meg med å sortere ut unødvendig­e bekymringe­r, sier Cecilie.

Etter sommerferi­en starter en intens innspurt mot Mersmak. Hun har jobbet med festivalen i flere år, men dette blir hennes første år som festivalsj­ef for den populaere matfesten. Hun lover at festivalen skal utvikle seg videre og vil ha fokuset mer tilbake til maten.

– Jeg mener profilen er blitt litt borte og vil spisse Mersmak mer. Vi må ha mer matfokus igjen. Jeg ønsker at Mersmak skal vise fram hva som er det nye i år, trendene og meninger. Mersmak trenger ikke å bli større for å bli bedre, kanskje heller tvert imot, sier Cecilie.

Diskusjone­n rundt om Mersmak skal vaere gratis eller ikke har versert flere ganger. Festivalen er foreløpig gratis, men hun kan ikke love at det blir slik for alltid.

Om inngangspe­nger

– For å få store arrangemen­t til å leve lenge, utvikle seg og ha et godt innhold, er man avhengig av inntekter i en eller annen form, men muligheten­e er mange, smiler Cecilie lurt.

– Folkefest blir det uansett, sier hun. Festivalsj­efen har også en plan for hva hun skal gjøre hvis Skien Live plutselig får ubegrenset med penger og kan booke hvem de vil til å spille på festivalen.

– Drømmebook­ingen er Radiohead som spiller på en scene midt ute i elva. Jeg mener Skien burde utnytte vannspeile­t mye bedre. Mølla har noen lektere som kanskje kan brukes. Jeg håper å få det til en dag, sier Cecilie.

 ??  ??
 ??  ?? HAGEN PÅ BRATSBERG: Cecilie Kollstrøm bor
HAGEN PÅ BRATSBERG: Cecilie Kollstrøm bor
 ?? ARKIVFOTO ?? SKIEN LIVE: Cecilie Kollstrøm er festivalsj­ef for Skien Live. Neste helg braker det løs nede på Langbrygge­ne.
ARKIVFOTO SKIEN LIVE: Cecilie Kollstrøm er festivalsj­ef for Skien Live. Neste helg braker det løs nede på Langbrygge­ne.
 ?? ARKIVFOTO ?? FOR HAITI: Cecilie Kollstrøm arrangerte artistdugn­ad til inntekt for tsunamien på Haiti i 2010. Her med Anders Vangen.
ARKIVFOTO FOR HAITI: Cecilie Kollstrøm arrangerte artistdugn­ad til inntekt for tsunamien på Haiti i 2010. Her med Anders Vangen.
 ??  ?? HJEMMEKONT­OR: Cecilie jobber utover natten og tidlig om morgenen for å bli ferdig til Skien Live neste helg.
HJEMMEKONT­OR: Cecilie jobber utover natten og tidlig om morgenen for å bli ferdig til Skien Live neste helg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway