Varden

Fortsetter jakten på Hardråde

Jan Ove Ekeberg bruker store deler av dagen på å leve seg inn i en vikings liv. Det blir det gode anmeldelse­r av.

-

I disse dager er Jan Ove Ekeberg ute med bok to i «Den siste vikingkong­en»-serien. Den har fått tittelen «Djevelens rytter» og følger opp «Krigens laeregutt» fra 2016.

Et spørsmål som melder seg raskt er om det er vanskelig å følge opp når førsteboka ble en så stor kritiker- og leserfavor­itt:

– Ja, jeg må innrømme en viss prestasjon­sangst i forkant av denne boka. Den første fikk hele tre seksere og da knyter det seg litt i magen når anmelderne igjen sliper knivene, sier forfattere­n – som kan glede seg over at en VG-kritiker nylig trillet frem nok en seksertern­ing.

Også «Djevelens rytter» oser av grundig research der vi svinger oss i salen sammen med Harald Hardråde og følger det utrolige livet hans etter nederlaget på Stiklestad i 1030.

Hele tiden lurer vi på hvor mye av historien som bygger på historiske fakta, og hva som er fri fantasi:

– Jeg bygger opp historien med biter hentet fra virkelighe­ten og føyer dette sammen gjennom min egen fantasi. De lange linjene i serien om «Den siste vikingkong­en» følger Harald Hardrådes liv slik vi kjenner det, understrek­er Ekeberg.

– En boblende heksegryte

I den ferske boken får vi blant annet vaere med når Hardråde losjerer hos en russisk fyrste.

– Vi vet noe om Haralds opphold hos den russiske fyrsten, Jaroslav. Snorre skriver at Harald gikk inn i fyrstens «landvern» som «andrehøvdi­ng». Den gamle sagamester­en skriver også at Harald fattet betydelig interesse for Jaroslavs datter, Jelisaveta, og at faren likte det dårlig.

Ekeberg forteller videre at møtet med khazarene er mer fantasibas­ert.

– Om han møtte rytterfolk­et, khazarene og mesterrytt­eren Kitai, vet vi ikke. Men khazarene var der. De kjempet med fiender på alle kanter og var så heltemodig­e at fiendene deres kan ha kalt dem «djevelens ryttere».

Forfattere­n tar oss videre med fra de store steppene til sagnomsust­e Konstantin­opel, byen som i dag har navnet Istanbul. Her har Ekeberg kunnet støtte seg på flere kilder, også bysantinsk­e.

Forfattere­n sier at vi også vet mye om området Harald reiste igjennom for å komme hit.

– Kort sagt var det en boblende heksegryte.

– Et utrolig liv

Denne gangen var det saerlig karakteren­e som var forfattere­ns prosjekt Han ville gjøre dem originale, men samtidig troverdige. Men hvordan går man egentlig fram for å leve seg inn i følelsesli­vet til en kar som levde for så lenge siden?

– Folk til alle tider har ønsket seg det samme og hatt de samme grunnlegge­nde følelsene. Selv om alt rundt oss er radikalt endret, er ikke menneskets vesen blitt saerlig annerledes de siste 1.000 årene, mener forfat- teren. Som legger til at han også ser Hardrådes karakter tre fram gjennom handlingen­e hans.

– I sagaene er det flere historier om Harald som sier mye om hans karakter. Så må jeg sette sammen de bitene og skape et troverdig menneske, med gode og mindre bra egenskaper. Det er jo slik vi alle er. Sammensatt­e.

For å få de historiske bitene mest mulig korrekte, gjør han også bruk av historisk ekspertise:

– Alle de historiske romanene mine leses av en historiker som er ekspert på den tiden jeg beskriver. I noen tilfeller har flere historiker­e lest og de har utfordret meg til å gjøre endringer.

Til NTB kan Jan Ove Ekeberg avsløre at han er godt i gang med bok tre i serien. Den skal handle om en reise Harald gjør til Jerusalem sammen med den bysantinsk­e keiseren.

– Om jeg klarer å holde like høy fart som Norges siste vikingkong­e, er det ny bok i vente høsten 2019, lover Ekeberg avslutning­svis.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX ?? I HARDRÅDES FOTSPOR: Jan Ove Ekeberg lever seg inn i livet til Norges siste vikingkong­e. Det liker både anmelderne og leserne.
FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX I HARDRÅDES FOTSPOR: Jan Ove Ekeberg lever seg inn i livet til Norges siste vikingkong­e. Det liker både anmelderne og leserne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway