Varden

Ukas gode gjerning

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Endelig! Dugnad i borettslag­et i nordre del av Porsgrunn, på toppen av en motbakke. Tirsdag var det nok en gang duket for taktfast feiing, raking og baering av kvist, både i skråninger og på flatmark. Vi kunne til og med brettet opp skjorteerm­ene og gjøvet løs. Hadde det bare ikke vaert for at man ikke gikk med skjorte. Dessuten var det såpass kjølig, spesielt i skyggen, at oppbrettin­g ikke var å anbefale.

Det skjer noe med godtfolk når de får på seg grilldress, siste skrik fra Felleskjøp­et eller andre praktiske og snodige plagg. Gi oss i tillegg en ljå, øks eller noe annet skarpt og vi er plutselig på talefot med alle. For det er jo ikke til å stikke under en nystusset busk at vi som bor i blokk ikke kjenner hverandre like godt som vår egen bukselomme. Ofte blir vi overrasket over at folk vi bare trodde var postmannen eller tilfeldig forbipasse­rende er noe helt annet: Naermeste nabo.

Det er på dugnaden man får vise fram sin faglige dyktighet. Som når man for eksempel helt bevisst snubler øverst i en skråning, for å rulle raskest og mest mulig effektivt ned til flatmarka. Eller på en rutinert måte smeller riveskafte­t inn i knollen til Jansen i nummer fem. Eller er det Josefsen han heter?

Heldigvis har vi alltid noe å snakke om: For eksempel katten, som alle lurer på hvordan det går med. Samt problemer med å få tiden til å strekke til, så mye godt som er på fjernsynet nå om dagen og kvelden.

Det er ingen tvil om at dugnaden har løftet borettslag­et opp på et anstendig utenlandsk nivå. Og da siktes det primaert til utland som det er naturlig å sammenlikn­e seg med. Spesielt Finland.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway