Varden

Ordfører ble satt til side

Ordføreren ble erklaert inhabil av et enstemmig kommunesty­re. Etterpå ble saken han hadde utredet avvist.

- SILJAN ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Det kunne blitt Kjell Sølverøds (Sp) store dag: Som første ordfører siden 80-tallet hadde han dratt i land et tomtesalg på industrife­ltet Holteslett­a.

I stedet ble salget av en opsjon på tomta avvist, og ordfører Kjell Sølverød ble erklaert inhabil fordi han hadde vaert saksutrede­r.

– Jeg har ikke noen kommentare­r å gi til dette i dag. Vi må ha tid til å vurdere hva som kan gjøres nå, sier ordfører Kjell Abraham Sølverød (Sp) dagen etter møtet som avviste ordføreren­s sak og forslag om å selge en naeringsto­mt på Holteslett­a til 1,6 millioner kroner. Handelen skulle skje som salg av en opsjon på 100.000 kroner til Fjell Holding og Heimberg Holding. Dette skulle trekkes fra resten av kjøpesumme­n siden.

– «Omtankes» ikke

25. oktober avviste Sølverød, i Varden, påstandene om at han er inhabil. Den ene opsjonshav­eren, Odd Anders Fjeld, bor i samme bygd som ordføreren.

– Ikke eier vi noe sammen og ikke «omtankes» vi heller, så min habilitet er jeg helt sikker på her, sier Sølverød.

Da kommunesty­ret startet, delte gruppelede­r i Arbeiderpa­rtiet. Dag Jøran Myrvang, ut en betenkning fra advokat Steinar Sørlie fra Larviksadv­okatene. Der ble nettopp naboskapet i Opdalen trukket fram, enda de to bor 800 meter fra hverandre.

Var saksbehand­ler

I tillegg påpekte advokaten at ordfører Sølverød i denne saken også hadde vaert saksbehand­ler. Hadde han vaert ansatt saksbehand­ler, måtte han etter kommunelov­en ha fratrådt i tilfeller som dette.

– Det som er egnet til å vekke mistanke om forhold som medfører inhabilite­t i denne saken, er først og fremst det faktum at ordføreren tar initiativ til å inngå avtale med to selskaper om opsjon til kjøp av tomt på saerlig gunstige vilkår i stedet for å utby tomten til salg på vanlig måte, hevdet advokaten også.

Inhabilt saksframle­gg også

I den opphetede debatten ble konklusjon­en fra flere at om ordfører er inhabil i saken, så er også saksframle­gget inhabilt.

Sp forsøkte da å utsette saken, men Ap, KrF og H stemte mot. Det ble da fremmet et nytt forslag fra Roger Plassen på vegne av Ap om at saken avvises. Dette ble vedtatt mot Sp sine stemmer.

Den Senterpart­i-ledede koalisjon som styrer Siljan, sprakk opp og stemte med Ap og mot Sp i enda en sak tirsdag kveld. Spørsmålet om å pusse opp Opdalen barnehage for 6,5 millioner kroner ble utsatt til det forelå flere opplysning­er.

 ?? ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway