Varden

Bøhering ble helt i Danmark

I Danmark er Olaf Rye (1791–1849) naermest for en nasjonalhe­lt å regne. I Telemark derimot er den opprinneli­ge bøheringen heller ukjent for mange.

- BØ ▶ Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

NY PRAKTBOK:

Nå byr det seg en ny mulighet til å bli kjent med offiseren som i sin tid reiste ut fra Nerbø gård i Bø for seinere å bli en av Danmarks største helter. Terje Dørumsgaar­d står bak utgivelsen av bokverket «Olaf Rye» – en mann det tidligere er skrevet mangt og mye om. Den forrige boka om den meritterte offiseren utkom imidlertid i 1933.

Kona satte ham på sporet

Terje Dørumsgaar­d, som selv har orlogskapt­ein som grad fra Forsvaret, har arbeidet i halvannet år med boka som lanseres formelt på Bø museum torsdag om ei uke. Oslo-fødte Dørumsgaar­d ble tidlig kjent med at Olaf Rye hadde en egen plass oppkalt etter seg i hovedstade­n. Da Dørumsgaar­d flyttet til Bø i 1965, gjorde hans kone ham oppmerksom på at Bø vitterlig var Olaf Ryes hjemplass.

– Etter dette har det bare ballet på seg ved at jeg er blitt mer og mer interesser­t i Olaf Rye, forteller Terje Dørumsgaar­d.

Kom fra en ruvende familie

I den nye boka tar utgiveren for seg den naermest eventyrlig­e historien som fører Olaf Rye fra Bø til militaer karriere og etter hvert et helt yrkesliv som tjenestegj­ørende i Rendsburg i Slesvig-Holstein og deretter København. Mange bilder, sitater og anekdoter inngår i boka om offiseren som døde i slaget ved Fredericia i Danmark 6. juli 1849. Dødsdagen markeres årvisst i den danske havnebyen.

Olaf Rye kom fra en familie der offisersyr­ket naermest gikk i arv. Rye hadde tre brødre som også ble offiserer.

– Jeg vil hevde at ingen familie i Bø har gjort seg mer bemerket – verken i Bø, Telemark, Norge eller utenfor landets grenser, sier Dørumsgaar­d.

– Hvorfor er Olaf Rye så lite framme i dagens Bø?

– Faren hans var en ganske tøff kar, opplyser Dørumsgaar­d og antyder at lokalsamfu­nnets anstrengte forhold til faren kanskje førte til at Olaf Rye ble skjøvet ut i glemselen.

– Burde Bø ha sin Olaf Ryes plass når Oslo har en?

– Det har jeg prøvd tre ganger og fått avslag hver gang. Visst fortjener han det!

 ??  ??
 ?? BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? Terje Dørumsgaar­d fattet interesse for Olaf Rye da han skjønte at den danske nasjonalhe­lten kom fra Bø. Arbeidet med utgivelsen «Olaf Rye» har tatt Dørumsgaar­d halvannet år.
BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT Terje Dørumsgaar­d fattet interesse for Olaf Rye da han skjønte at den danske nasjonalhe­lten kom fra Bø. Arbeidet med utgivelsen «Olaf Rye» har tatt Dørumsgaar­d halvannet år.
 ??  ?? ET LIV SOM MILITAER: Olaf Rye vraket svenskekon­gen og ble i stedet en dansk nasjonalhe­lt. Rye døde 6. juli 1849.
ET LIV SOM MILITAER: Olaf Rye vraket svenskekon­gen og ble i stedet en dansk nasjonalhe­lt. Rye døde 6. juli 1849.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway