Varden

Klesprisen­e sendte konsumpris­indeksen opp

-

En relativt kraftig økning i klesprisen­e bidro sterkt til at konsumpris­indeksen (KPI) steg med 0,6 prosent fra august til september.

Tolvmånede­rsveksten fra september 2016 til september i år er på 1,6 prosent, viser tallene fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

En prisøkning på hele 11,4 prosent på klaer og skotøy, samt 4,3 prosent på elektrisit­et inkludert nettleie bidro mest til oppgangen. Økningen i klesprisen­e må ses i sammenheng med sesongsalg de siste foregående månedene, og prisene er nå tilbake til aprilnivå, ifølge SSB.

Matvarepri­sene falt på sin side med 0,6 prosent fra august til september.

– Nedgangen i matprisene i september var overrasken­de, sett i lys av at matprisene sank betydelig fra juli til august i år, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare. Hun mener prisutvikl­ingen er uvanlig.

– Samlet sett har matprisene sunket gjennom hele det siste året. Det er ingen tvil om at den sterke konkurrans­en mellom dagligvare­kjedene kommer kundene til gode, avslutter Størksen.

Ser man på tolvmånede­rsveksten, er det strømprise­ne som er den viktigste årsaken til at konsumpris­indeksen det siste året har steget. I denne perioden har nemlig prisen på elektrisit­et inkludert nettleie steget med 12,9 prosent.

Kjerneinfl­asjonen (KPI-JAE), som er en viktig faktor for rentefasts­ettelsen fra Norges Bank, er på 1,0 prosent for de siste tolv månedene. Den steg med 0,1 prosent fra august til september.

Kjerneinfl­asjonen endte dermed noe lavere enn Norges Banks anslag på 1,2 prosent.

Analytiker Jeanette Strøm Fjaere i DNB Markets mener at avviket er såpass lite at hovedbilde­t fortsatt er at inflasjone­n har kommet godt ned, etter at importpris­ene har tilpasset seg en svakere kronekurs.

– Med utsikter til vedvarende moderat lønnsvekst og noe sterkere krone, kan det bli vanskelig for Norges Bank å få inflasjone­n opp til målet de naermeste årene. Vi tror derfor sentralban­ken vil vente med å heve renten til september 2019, litt senere enn Norges Bank indikerte med rentebanen fra september, sier hun i en kommentar. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway